Huis voor democratie en rechtsstaat

Gonsalvesprijs 2011

vrijdag 23 december 2011

 

De Mr. Gonsalvesprijs (voor een vernieuwende rechtshandhaving) is op 19 december uitgereikt aan het project Emergo, een landelijke samenwerking om de georganiseerde criminaliteit rond de Amsterdamse wallen aan te pakken. De uitreiking vond plaats in het gebouw van de Raad voor de rechtspraak in Den Haag, door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

Veelkoppig monster
“Het hart van Amsterdam veroveren op het veelkoppige monster van de georganiseerde misdaad dat zich daar genesteld heeft.” Zo omschreef Wim Deetman, presentator van de prijsuitreiking,  de ambitie van het project Emergo. “Dat heeft geleid tot een binnenstedelijke schoonmaak”, aldus Deetman, “Dankzij een succesvolle samenwerking tussen vele partijen: politie, gemeente, justitie, FIOD en diverse ministeries.” Deze vernieuwende samenwerking was doorslaggevend voor de jury onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen.

Bestuurlijke moed
De Mr. Gonsalvesprijs, vernoemd naar voormalig crime fighter en officier van justitie Rolph Gonsalves, beloont initiatieven die een innovatieve bijdrage leveren aan de rechtshandhaving. Emergo is de vierde winnaar van de prijs. Minister Opstelten roemde de bestuurlijke moed van de stad Amsterdam om de toenmalige minister van Justitie te bezoeken met de boodschap ‘Je moet ons helpen’. Het project Emergo heeft volgens Opstelten ‘heilige huisjes omver gekeild en de marges van de wet opgezocht’. De minister wil de succesvolle integrale aanpak van project Emergo ‘in het hele land uitrollen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *