Huis voor democratie en rechtsstaat

Gezocht: succesvolle bestrijders van cybercrime

donderdag 6 juli 2017

Bijna dagelijks staan er berichten in de media over cyberaanvallen. Wat is een effectieve manier om cybercriminaliteit tegen te gaan? Welk project slaagt er in om daadkrachtig op te treden tegen de toenemende dreiging van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit? De Mr. Gonsalvesprijs is op zoek naar personen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de vernieuwing van de rechtshandhaving. Kandidaten kunnen tot 1 oktober 2017 worden aangemeld via www.gonsalvesprijs.nl. De minister van Veiligheid en Justitie zal op maandag 13 november 2017 de Mr. Gonsalvesprijs uitreiken.

De Mr. Gonsalvesprijs

De Mr. Gonsalves nationale innovatieprijs voor rechtshandhaving wordt elke twee jaar toegekend. De prijs is een initiatief van het curatorium van de Mr. Gonsalvesprijs en van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. De prijs is vernoemd naar wijlen mr. R.A. (Rolph) Gonsalves, misdaadbestrijder en voormalig topman van het Openbaar Ministerie (OM).

Dit jaar wordt voor de prijs speciaal gezocht naar best practices in de aanpak van cybercriminaliteit. Omdat ons leven zich steeds meer afspeelt in het digitale domein, nemen ook de kansen en mogelijkheden van online criminaliteit toe. Cybercriminaliteit, waaronder we verstaan criminaliteit met ICT als middel of als doelwit, kost de Nederlandse samenleving ongeveer 10 miljard euro per jaar en kan ontwrichtende gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan phishing en identiteitsfraude, waarbij misbruik wordt gemaakt van persoonlijke gegevens, aan hacking en DDoS-aanvallen waarbij websites of computernetwerken worden platgelegd en ook vitale dienstverlening in gevaar kan komen, maar ook aan fraude op online handelsplaatsen en aan kinderporno.

Welk project treedt succesvol op tegen de dreigingen van cybercriminaliteit? Hoe spoor je fraude op die op het ‘dark web’ wordt gepleegd? Welke interventies vergroten  de digitale veiligheid binnen de financiële sector? Welk meldpunt of programma heeft  bewezen effectief te zijn in de aanpak van cybercrime? De jury is overigens nadrukkelijk op zoek naar initiatieven waarin private partijen een rol spelen.

 

 

Eerdere winnaars


De Mr. Gonsalvesprijs werd in 2005 voor het eerst uitgereikt. Prijswinnaars waren de unit Multi-Etnisch Politiewerk van de Politie Haaglanden; het project SMS-Alert van de Politie Midden- en West-Brabant;  de ME van Amsterdam (in de persoon van politieman Leen Schaap); Emergo, een samenwerkingsproject om de zware criminaliteit op de Amsterdamse Wallen te bestrijden en de Dienst Justitiële Inrichtingen voor de modernisering van het gevangeniswezen. In 2015 won de Politie Eenheid Den Haag de prijs met haar aanpak van radicalisering en terrorisme.


Kandidaten voor de Mr Gonsalvesprijs kunnen tot 1 oktober worden aangemeld bij de jury. Dat kan via de website www.gonsalvesprijs.nl. Informatie over de Mr. Gonsalvesprijs is te vinden op bovengenoemde website. Meer informatie over ProDemos op www.prodemos.nl.