Huis voor democratie en rechtsstaat

Genomineerden Prinsjesboekenprijs 2017 bekend

vrijdag 25 augustus 2017
Avond van het Politieke Boek- genomineerden Prinsjesboekenprijs

De Prinsjesboekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste politieke boek. Voor de Prinsjesboekenprijs zijn dit jaar genomineerd: Ferdinand Grapperhaus: ‘Rafels aan de rechtsstaat’, Tom van der Meer: ‘Niet de kiezer is gek’ en Joost Vullings: ‘De kinderen van Pim’. De Prinsjesboekenprijs wordt uitgereikt op vrijdag 15 september.

De Prinsjesboekenprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De Prinsjesboekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.

 

13 september: Avond van het politieke boek

Aan de vooravond van de uitreiking van de Prinsjesboekenprijs 2017 organiseert ProDemos een avond met de schrijvers van de drie genomineerde boeken.
Op woensdag 13 september, van 20.00 tot 21.30 uur worden zij bevraagd over henzelf en over de inhoud van hun boeken. Daarnaast vertelt juryvoorzitter van de Prinsjesboekenprijs Jan Schinkelshoek over de ‘oogst’ aan politieke boeken van het afgelopen jaar.
De avond is gratis toegankelijk en wordt gehouden in de Studio achter het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1, in Den Haag.

 

Jury

De jury van de Prinsjesboekenprijs bestaat uit Jan Schinkelshoek (voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Sarah de Lange (hoogleraar politieke wetenschappen aan de UvA) en Toof Brader (redacteur bij NOS Politiek24).

 

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de Prinsjesboekenprijs waren: Mathieu Segers met ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden’ (2013), Piet de Rooy met ‘Ons stipje op de waereldkaart’ (2014), Frank Westerman met ‘De slag om Srebrenica’ (2015) en ‘Weerbare democratie. De grenzen van de democratische tolerantie’ van Bastiaan Rijpkema (2016).

 

Prinsjesfestival

De uitreiking van de Prinsjesboekenprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival in Den Haag, een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag.
Meer informatie over het Prinsjesfestival