Huis voor democratie en rechtsstaat

Finaledebat Derde Kamer (inclusief aftermovie!)

vrijdag 20 mei 2022

Bron: Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven

Eindelijk was het zover: twee schoolklassen die in 2021 deelnamen aan het project de Derde Kamer, namen afgelopen vrijdag 13 mei 2022 het tegen elkaar op in het finaledebat vanuit de plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Spannend!

Elk jaar, in de derde week van september, vindt de Derde Kamer plaats op veel basisscholen in Nederland. Aangemelde basisscholen ontvangen een lespakket in een heus koffertje (Prinsjesdag!) en gedurende de week leren leerlingen in groep 7 en 8 hoe de politiek in Nederland werkt.

Onderdeel van het lesprogramma is het voeren van een debat in de klas over een zelfgekozen stelling. Klassen kunnen dit debat filmen en insturen. Na een loting gaan maximaal drie scholen vervolgens de strijd met elkaar aan in het finaledebat. Dit jaar waren dat groep 7/8 van basisschool Kronenburgh uit Rijswijk en groep 8 van basisschool De Triangel uit Capelle aan den IJssel.

Bron: Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven

Het finaledebat

De twee scholen werden opgedeeld in drie fracties. Deze fracties werden begeleid door Eerste Kamerleden Mei Li Vos (PvdA), Saskia Kluit (GroenLinks), Toine Beukering (Fractie-Nanninga) en Bob van Pareren (Fractie-Nanninga) en Tweede Kamerleden Mariëlle Paul (VVD) en Erik Haverkort (VVD). De drie stellingen voor het finaledebat luidden: ‘Kinderen mogen geen gewelddadige series kijken, zoals Squid Game, van boven de zestien jaar’, ‘Het is verboden om op een elektrische fiets of step te zitten als je onder de twaalf jaar bent’ en ‘Er moet een maximale schermtijd per leeftijd ingevoerd worden’.

Nadat alle fracties het debat hadden voorbereid, gingen de klassen onder leiding van de Eerste Ondervoorzitter van de Eerste Kamer, Arda Gerkens, van start. Wat wordt er dan precies bedoeld met ‘gewelddadig’? Hoe zit het met leeftijdsdiscriminatie? En gaan ouders niet over de schermtijd van hun kinderen? De leerlingen voelden elkaar stevig aan de tand. Uiteindelijk kwam fractie Blauw als winnaar uit de bus. Gefeliciteerd!

Fractie Groen bereidt het debat voor in de fractiekamer

Bezoek aan de Tweede Kamer

De dag werd onder leiding van ProDemos afgesloten met een rondleiding door Den Haag en een bezoek aan de Tweede Kamer waar de leerlingen in de blauwe zetels mochten plaatsnemen. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak de leerlingen met een videoboodschap toe.

Bekijk hieronder de aftermovie van deze leuke en leerzame dag.


Derde Kamer

‘Derde Kamer der Staten-Generaal’ educatief programma voor groep 7 en 8 van de basisschool. De Derde Kamer is bedacht en gemaakt door de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal in samenwerking met ProDemos. Het lesprogramma van bestaat uit een leskoffer met al het benodigde materiaal voor een debatspel in de klas en de ondersteunende website www.derdekamer.nl. De koffertjes van de Derde Kamer zijn vanaf juni 2022 weer te bestellen. Klik hier voor meer informatie.