Huis voor democratie en rechtsstaat

Doeboek gemeenteraadsverkiezingen België

woensdag 17 oktober 2018

Zondag 14 oktober j.l. vonden in België in 588 gemeenten de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Anders dan in Nederland zijn deze verkiezingen eens in de zes jaar. Altijd op de tweede zondag van oktober.

Om Belgen al van jongs af aan te informeren over de gemeenteraadsverkiezingen heeft BELvue, een project van de Koning Boudewijnstichting (onze zusterorganisatie in België), dit jaar voor het eerst een Doeboek voor het lager onderwijs ontwikkeld. Met dit Doeboek konden docenten de verkiezingen op een laagdrempelige en interactieve manier in de klas behandelen. Voor ontwerp en inhoud gebruikten zij het Doeboek dat ProDemos maakte voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Met natuurlijk wel een aantal aanpassingen. Zo is er een pagina over de ‘burgemeesterssjerp’ en een zoekplaat waarin kinderen Nederlandse plaatsnamen moesten koppelen aan Franse plaatsnamen en vice versa. Het Doeboek is gemaakt in het Frans én in het Nederlands en er zijn bijna 3000 van verspreid.

 

Een greep uit de reacties van docenten:

“Super tof materiaal! Deze lay-out zal mijn leerlingen in het zesde leerjaar zeker aanspreken. Vooral de concrete denkopdrachten (o.a. waaraan wil jij budget spenderen/welk gebouw wil je extra in de gemeente en waarom) vind ik leuk om verder rond te debatteren in de klas!”

“Dit bundeltje ziet er zeer aantrekkelijk uit en is perfect te integreren in zelfstandig werk! Kinderen zijn enthousiast!”

“Knap materiaal!”

Doeboek verkiezingen 20 maart 2019 in Nederland

Voor docenten in Nederland ontwikkelen we komend jaar voor het basisonderwijs weer een Doeboek en voor het voortgezet onderwijs en het mbo verkiezingsmagazines.