Huis voor democratie en rechtsstaat

Cursisten VluchtelingenWerk bezoeken het Binnenhof

maandag 26 oktober 2015

Dat democratie en transparantie niet vanzelfsprekend zijn voor veel vluchtelingen blijkt als de bezoekers van VluchtelingenWerk Den Haag een quizvraag beantwoorden. ‘Waarom is er zoveel glas gebruikt in het ontwerp van het Tweede Kamergebouw?’ Meerdere mensen kiezen voor het antwoord ‘vanwege de veiligheid, zodat je iedereen kan zien aankomen’, terwijl het glas juist symbool staat voor de openheid waarmee in een democratie politiek wordt bedreven en het principe dat iedereen de volksvertegenwoordigers kan controleren.

Binnenhof-app-VluchtelingenWerk_column

Introductie in de Nederlandse politiek

Een groep cursisten die samen Nederlands leren via VluchtelingenWerk zijn vandaag op bezoek in het politieke hart van Nederland. Via een speurtocht met vragen op een tablet ontdekken ze de functies van de verschillende gebouwen op het Binnenhof. Daarna bekijken ze de Tweede Kamer van binnen en afsluitend zullen ze in het DemocratieLAB van ProDemos democratische dilemma’s krijgen voorgelegd waarover ze in vrijheid hun mening mogen geven.

 

Tweede Kamer

Op de publieke tribune van de Tweede Kamerzaal komen veel vragen: ‘Wat is het verschil tussen de Eerste en de Tweede Kamer? En tussen linkse en rechtse partijen? Waarom kijken Kamerleden, als je de vergaderingen op tv ziet, de hele tijd op hun tablet of telefoon? Waar zit de minister-president? En mag je ook vragen stellen als je op de publieke tribune zit?’ Stuk voor stuk goede vragen die ook mensen die al hun hele leven in Nederland wonen niet zomaar zouden kunnen beantwoorden.

 

DemocratieLAB

Op-de-foto-met-de-koning-vluchtelingenwerk_medium

In het DemocratieLAB gaat het niet om feiten, maar om meningen: ‘Vind jij dat je mensen mag beledigen? Mag een dierenactivist een stal in brand steken bij wijze van demonstratie? Wat zou jij als slogan nemen op jouw verkiezingsposter?’ Na het beantwoorden van deze vragen en het inleveren van de tablet krijgen de nieuwe Nederlanders te zien wat hun houding is ten opzichte van democratie en vrijheid. Genoeg stof om over door te praten bij een kopje koffie. Nadat ze eerst even met Willem-Alexander op de foto zijn geweest natuurlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *