Huis voor democratie en rechtsstaat

Basisschool Wapse bouwt stad in raadzaal

dinsdag 25 juni 2013

Leerlingen van groep 7 en 8 van de Ten Darperschoele in Wapse maakten vrijdag 21 juni in de raadzaal in Diever kennis met de politiek. In hun rol als voorzitter, woordvoerder, secretaris of lid van een politieke partij brachten ze hun mening naar voren. Met elkaar vormden ze nieuwe politieke partijen met speerpunten en maakten keuzes. In het spel Democracity werd door de kinderen letterlijk samen een stad gebouwd.

Gebouwen, natuur of voorzieningen kiezen, dat is waar het om draait in Democracity.  Dat betekent dat de kersverse politieke partijen moeten kiezen. Willen de kinderen liever een ziekenhuis, ouderenzorg  of toch een school? Een volkstuin of kinderopvang?

“Wij willen graag een huisarts, want wij zijn voor snelle medische hulp,” pleit Adriaan van de Partij voor Iedereen. Ook de andere partijen maken hun wensen kenbaar: een middelbare school voor goed onderwijs, om goede banen te kunnen krijgen en een mooie toekomst. Of zoals de Partij voor de Mensen zegt: een ziekenhuis om mensen te kunnen helpen en ze goede medicijnen te kunnen geven. Wensen genoeg.

 

Keuzes, keuzes

Democracity-6_medium

Moeilijker wordt het als er keuzes gemaakt moeten worden. Zo wenst de Partij voor Natuur en Mensheid een politiekazerne, zodat jong en oud zich veilig kunnen voelen en misdaad opgelost kan worden. 12 van de 23 jeugdige raadsleden stemmen voor dit plan. Dat is een meerderheid, dus de politiekazerne komt er. Een vijver waarin ’s zomers gesparteld kan worden haalt het niet en dat geldt ook voor de volkstuin.

Een tuin naast het verzorgingstehuis is leuk voor oude mensen om in te wandelen, probeert Roel nog. Maar de kinderen zien meer het nut in van een bos en ook van het verzorgingstehuis zelf. Ook willen de kinderen – na een vurig betoog van Javan – dat de sportschool er komt, zodat iedereen lekker kan bewegen en gezond blijven. En als ze moeten kiezen hebben ze toch liever een daklozenopvang en een dierenasiel dan een pretpark. Hoe leuk dat laatste ook lijkt.

 

Kinderen én leerkrachten enthousiast

Waarom doet de Ten Darperschoele uit Wapse mee? Leerkracht Geert Meekhof: “Ik wil kinderen enthousiast maken voor de democratie. Wij hebben bijvoorbeeld ook een leerlingenraad, maar in het gemeentehuis kun je zien hoe het echt werkt. Dit spel vind ik hartstikke mooi! Zo kunnen ze zelf ontdekken hoe het werkt. En ze zijn echt héél vindingrijk!

En wat vinden de kinderen van het spel? Carmen: “Leuk. Soms hadden kinderen een andere mening en dan vind je dat eigenlijk ook wel goed, als je dat gehoord hebt kun je beter kiezen.” Moeilijk was het ook wel. “Vooral om de anderen van je idee te overtuigen”, geeft een van de kinderraadsleden toe. Noah heeft nog wel een goed idee voor meester Geert Meekhof: “Kunnen we in de klas ook van die microfoons krijgen, meester?”

 

Volgend jaar weer

Het spel Democracity werd op initiatief van de gemeenteraad uitgeprobeerd en geheel aangeboden door ProDemos – Huis voor democratie en rechtstaat. De raadsleden Johan Moes, Geke Kiers en Erik van Schelven volgden het spel met veel plezier vanaf de tribune. Na afloop konden de kinderen hen vragen stellen. Gezien de enthousiaste reacties wordt Democracity in februari – vlak vóór de gemeenteraadsverkiezingen – nogmaals gespeeld met leerlingen van andere Westerveldse basisscholen. Alle scholen zijn dan welkom. Het spel is een voorloper van een plan om schoolkinderen structureel bij een kinderraad te betrekken.

Dit verslag is geschreven door Geke Kiers van de gemeente Westerveld.

 

Meer informatie over Democracity

Met het educatieve doe-programma Democracity zetten kinderen uit groep 7 en 8 de eerste stappen in het gemeentehuis en maken kennis met democratische besluitvorming door samen een stad te gaan bouwen.

ProDemos biedt dit programma gratis aan.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *