Huis voor democratie en rechtsstaat

Presentatie StemWijzer op maandag 6 februari 2017

zondag 5 februari 2017

Op maandag 6 februari heeft ProDemos de StemWijzer gepresenteerd voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart aanstaande. Bij de presentatie vulden de lijsttrekkers als eersten de StemWijzer in. De StemWijzer is nu voor iedereen in te vullen via www.stemwijzer.nl

Den Haag, 20170206, Politici doen voor het de eerst de Stemwijzer

Onder de aanwezigen waren Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Kathalijne Buitenweg, Emile Roemer, Gert-Jan Segers, Kees van der Staaij, Marianne Thieme en Henk Krol. Ook lijsttrekkers van partijen die nu nog niet in de Kamer vertegenwoordigd zijn, waren aanwezig. Zoals Tunahan Kuzu (Denk), Ancilla van de Leest (Piratenpartij), Jan Roos (VNL) Jacques Monasch (Nieuwe Wegen), Sylvana Simons (Artikel 1), Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Norbert Klein (Vrijzinnige Partij).

 

Den Haag, 20170206, Politici doen voor het de eerst de Stemwijzer

StemWijzer
De StemWijzer bevat 30 stellingen die kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. Deze stellingen hebben betrekking op de belangrijkste verkiezingsthema’s, zoals de zorg, immigratie en de Europese Unie. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de gebruiker te zien met welke partijen hij of zij de meeste overeenkomsten heeft.
De StemWijzer is dit jaar vernieuwd, zodat het nog makkelijker is om partijen met elkaar te vergelijken.

 

Bijna 5 miljoen gebruikers
De StemWijzer is veruit de meest gebruikte stemhulp. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 vulden ruim 4,85 miljoen mensen de StemWijzer in.