Huis voor democratie en rechtsstaat

Podcast: Aflevering 03 – Nanda Oudejans over de impact van corona op de rechtsstaat

woensdag 12 mei 2021
De tekst 'De ProDemos Podcast' staat in donkerblauwe letters linksonder op een warmgeel vlak. In de rechterbovenhoek is een donkerblauwe letter 'm' te zien uit het logo van ProDemos

Zoetermeer, 20180208, Mensen met een licht verstandelijke beperking leren hoe ze kunnen stemmen

In deze derde aflevering spreekt Eveline van Rijswijk met Nanda Oudejans, universitair hoofddocent in de rechtsfilosofie (Universiteit van Amsterdam), over de gevolgen van corona voor de Nederlandse rechtsstaat.

In Nederland is geen noodtoestand uitgeroepen, maar ontstond wel een ‘uitzonderingstoestand’, met noodverordeningen en noodwetten. Daarmee werd de werking van het normale recht even hebben stilgezet om de strijd tegen corona zo goed mogelijk te laten verlopen. Wat doet dat met onze rechtsstaat en onze democratie?

Deze aflevering vind je op de webpagina van de ProDemos Podcast en is ook te vinden op Spotify en in alle reguliere podcastapps. Er is ook een transcript.

De ProDemos Podcast

ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en rechtsstaat en wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. In onze podcast gaan we in gesprek met mensen uit politiek, wetenschap, rechtspraak, onderwijs en media over allerlei onderwerpen die met democratie en rechtsstaat te maken hebben.