Huis voor democratie en rechtsstaat

PartijenWijzer

woensdag 6 januari 2021

Korte omschrijving

Leerlingen vullen de PartijenWijzer in en geven hun mening over een aantal belangrijke politieke thema’s door gouden, zilveren en bronzen medailles uit te delen aan standpunten. Aan het eind wordt duidelijk welke partij bij de leerling het hoogste scoort.

De PartijenWijzer is speciaal ontworpen om verkiezingen en het nieuws van alledag te overstijgen. De leerlingen hoeven niet op de hoogte te zijn van het laatste nieuws om de PartijenWijzer te kunnen invullen.

In de PartijenWijzer zijn de algemene visies van politieke partijen verwerkt. Daardoor sluit de PartijenWijzer goed aan bij belangrijke onderwerpen rond parlementaire democratie, zoals de mate van overheidsbemoeienis, conservatief vs. progressief en de rol van de Europese Unie.

Leerdoel

Leerlingen ontdekken met welke politieke partijen hun standpunten het meest verwant zijn.

 

In de handleiding vindt u een aantal mogelijke vormen waarop u de PartijenWijzer in de klas met uw leerlingen kunt doen.

Deze werkvorm kunt u ook in een online les gebruiken. Doe variant 2 uit de handleiding, waarbij de leerlingen eerst zelf de online PartijenWijzer invullen en vervolgens in breakout rooms van gedachten wisselen en het terugmelden aan de klas voorbereiden.

Download hier het bijbehorende afdrukbare boekje of gebruik de online versie op www.partijenwijzer.nl.

 

Wij hebben materialen ontwikkeld waarmee u het bezoek met uw leerlingen aan ProDemos en het parlement kunt voorbereiden en/of op het bezoek kunt terugkijken. Op die manier vergroten we het leereffect van het bezoek met uw leerlingen aan politiek Den Haag.

Met deze werkvorm kunt u uw bezoek aan ProDemos voorbereiden en/of terugkijken op uw bezoek aan ProDemos .

Meer informatie over een bezoek aan politiek Den Haag.

Bijlages