Huis voor democratie en rechtsstaat

OA De verkiezingsuitslag – Formatiespel

dinsdag 20 april 2021

In het Formatiespel maken leerlingen kennis met een bijzonder fenomeen in de Nederlandse democratie: het proces dat de verkiezingsuitslag laat uitmonden in een nieuw kabinet. In groepen gaan de leerlingen met elkaar onderhandelen om een nieuw kabinet te vormen. Leerlingen onderhandelen hierbij over thema’s die actueel waren bij deze Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

De les is fysiek, online of in een gecombineerde vorm uit te voeren door het gebruik van bewerkbare pdf’s voor de groepsopdrachten.

U kunt onderstaande handleiding en bewerkbare werkbladen gebruiken en/of naar de website Kamerindeklas.nl gaan voor uitleg, instructiefilmpjes en digitaal materiaal.

***

Tip!
ProDemos biedt ook een gastles aan over de formatie en coalitievorming. Hierin staat dit Formatiespel centraal. Ook is er aandacht voor de actualiteit rondom de formatie en is er bij voldoende tijd een uitgebreidere inleiding en afsluitende quiz.

De les is speciaal gemaakt om samen met de docent een interactieve les te kunnen geven aan klassen waarvan een deel van de leerlingen/studenten op school is en deel van de leerlingen/studenten thuis de les volgt. De gastles is daarnaast ook geschikt voor volledig digitale lessen.

We bieden de gastles kosteloos aan. De gastles is geschikt voor eindexamenklassen maatschappijkunde en de niveaus havo/vwo en mbo 3/4. De lessen kunnen gegeven worden vanaf 1 april 2021. Meer informatie

Bijlages

Coronamelding

Geen fysieke activiteiten t/m 16 mei 2021, en tot de zomer definitief geen Haagse schoolprogramma's. Online programma's zijn wel mogelijk.
Bekijk het actuele aanbod