Huis voor democratie en rechtsstaat

Breek de macht

woensdag 12 mei 2021

Breek de Macht is een spel waarin leerlingen ervaren wat het betekent als er geen rechtsstaat is.

Leerlingen ervaren dit door in teams te voorkomen dat alle teamleden in de gevangenis terechtkomen en 5  kenmerken van een rechtsstaat te verzamelen.

Leerlingen ervaren wat het betekent als er geen rechtsstaat is, maken kennis met de kenmerken van een rechtsstaat en ervaren dat je door gezamenlijke actie toch iets kunt bereiken in een dictatuur, maar ook dat verzet in een dictatuur veel meer risico’s met zich meebrengt dan protesteren in een rechtsstaat.

De bijbehorende filmpjes kunt u hieronder aanklikken en/of vinden en gebruiken op YouTube: Breek de Macht Dictatorfilmpjes / met ondertiteling.

Filmpje Speluitleg door de dictator / met ondertiteling

Slotfilmpjes

Deze werkvorm kunt u ook vinden in ons werkvormenboekje “Tien werkvormen over de rechtsstaat”.

Bijlages

6 reacties

 1. jaap says:

  enig idee hoe je dit spel zou kunnen spelen met weinig kinderen? Zeg minder dan 10

 2. In dat geval worden de teams een stuk kleiner, sommige teams zelfs met maar 1 lid, en is het spel snel afgelopen.
  Je kunt het ook met minder teams spelen. Wilt u ons laten weten hoe dat uitpakt?
  Alvast bedankt en veel succes!
  Lilian (ProDemos)

 3. Marit says:

  Goedemiddag,

  Graag zou ik de kaarten in kleur krijgen/bestellen. Ik kan ze echter niet vinden op jullie site? Kan u mij vertellen waar ik dit kan vinden. In die filmpjes zijn ze nl wel in kleur

 4. Beste Marit,
  Inderdaad, goed gezien!
  We hebben destijds voor het afdrukken door docenten op scholen kaarten in zwart/wit laten maken en voor gebruik hier bij ProDemos alles in kleur. Na even zoeken heb ik de kaarten in kleur weer gevonden. Die kunt u hier nu ook downloaden. Is dit wat u bedoelde?
  Groeten en veel succes hiermee!
  Lilian Leeuwenburgh

 5. Joris Moesman says:

  Wat ik niet snap: Als de teams direct vijf verzetskaarten spelen, dan is het spel toch gelijk afgelopen? Dan is er altijd wel een team dat al vijf rechtsstaatkaarten heeft. Klopt dit? Ontbreekt er dan niet wat uitdaging in het spel?

 6. De teams spelen verzetskaarten om rechtsstaatkaarten te winnen en te verzamelen. De teams hebben nog geen rechtsstaatkaarten als het spel begint, die worden tijdens het spel verzameld. Dus er is geen team dat al 5 rechtsstaatkaarten heeft. Heeft u hier iets aan?
  Groeten, Lilian Leeuwenburgh (ProDemos)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coronamelding

Ons bezoekerscentrum en Fort de Bilt zijn weer open, en vanaf 7 juni voeren we weer programma's uit in het land voor vmbo en havo/vwo!
Bekijk het laatste coronanieuws