Verkiezingskrant in gewone taal (Tweede Kamerverkiezing 2023)

Voorkant Verkiezingskrant in gewone taal

Op 22 november 2023 is er de Tweede Kamerverkiezing. Speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, heeft ProDemos een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de Tweede Kamer precies doet.

Help mee de verkiezingskrant verspreiden! Exemplaren van de verkiezingskrant kun je hier bestellen. De krant wordt medio oktober verspreid en is dan ook op deze pagina als digitaal toegankelijke PDF te downloaden.

Waarom een Verkiezingskrant in gewone taal?

In Nederland hebben 1,9 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Voor hen kan het een uitdaging zijn om een stembiljet te begrijpen of op te zoeken wat de plannen zijn van politieke partijen. Dit kan tot gevolg hebben dat kiezers daarom niet goed voorbereid naar de stembus gaan of zelfs helemaal niet. De Verkiezingskrant in gewone taal van ProDemos helpt dit voorkomen. De krant is ontwikkeld door ProDemos in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven en Stichting ABC.

De volgende vragen worden in de Verkiezingskrant beantwoord:

  • Wat doet de Tweede Kamer
  • Waarom stemmen?
  • Hoe bepaal je op wie je gaat stemmen?
  • Stemmen: hoe doe je dat?
  • Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?

Bestel de Verkiezingskrant in gewone taal

Help mee de Verkiezingskrant te verspreiden. De Verkiezingskrant is in pakketten van 30 stuks te bestellen. Een pakket kranten is gratis. Voor verzending tot 10 pakketten worden geen verzendkosten in rekening gebracht.
Let op: er is een beperkte oplage.

Exemplaren van de verkiezingskrant kun je bestellen https://www.onderwijsinformatie.nl/prodemos?product=P90119in de webshop.

Wil je losse pagina’s uit de Verkiezingskrant gebruiken om door te plaatsen of zelf af te drukken? Neem dan contact op via info@prodemos.nl.

Wil je meer dan 10 pakketten bestellen? Stuur dan een mail naar bestel@prodemos.nl.

Stichting Lezen en Schrijven heeft een bijbehorende gratis lesbrief en instructiekaarten ontwikkeld. Lees meer op de website van Stichting Lezen en Schrijven.

Meer rondom de verkiezingen

  • Speciaal voor moeilijklerenden en mensen met een lichte verstandelijke beperking is er de Stem jij ook?-Verkiezingskrant. Deze krant is onderdeel van het project ‘Stem jij ook?’. Het aanbod bestaat verder uit een online workshop, een website met informatie en uitlegfilmpjes voor de doelgroep én voor professionals. Lees meer op Stem jij ook – voor mensen met LVB.
  • ProDemos draagt door middel van verschillende activiteiten bij aan het goed informeren van burgers over de politiek, en helpt hen om te bepalen op wie ze gaan stemmen. Bekijk onze activiteiten en materialen over de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen.