Eigen onderzoek

ProDemos voert regelmatig zelfstandig onderzoek uit naar een aantal thema’s.
- Burgerparticipatie
- Diversiteit in de politiek
- Nederlandse Europarlementariërs
Effectiviteit van onze programma’s
Om te weten of de programma’s van ProDemos werkelijk bijdragen aan de doelstellingen die we ermee hebben, laten we onderzoek doen naar de effectiviteit van onze programma’s.
- Onderzoeksrapport EU Verkiezingsfestivals 2019 door Wouter van der Zanden MSc. & dr. Frank Wanders
Onderzoek naar First Time Voters
Daphne Cornelisse heeft in opdracht van ProDemos onderzoek verricht naar First Time Voters. Het onderzoek richt zich op de motivatie van de groep 18- tot 25-jarigen om te gaan stemmen: wat moeten we doen om hen ertoe te bewegen om op 21 maart naar de stembus te gaan?
Op basis van dit onderzoek heeft Daphne 6 animatiefilmpjes gemaakt, o.a. over de gemeentepolitiek, hoe je moet stemmen en waarom je zou moeten gaan stemmen. De filmpjes zijn te vinden op ons YouTubekanaal.
Burgerparticipatie
De politiek ziet graag dat inwoners van Nederland meedenken over het beleid, zowel op lokaal als nationaal niveau. ProDemos onderzoekt het functioneren en de aard van burgerparticipatie vanuit verschillende invalshoeken:
- De politiek dichtbij: over de manieren waarop gemeenten burgers betrekken bij de lokale representatieve democratie. Onderzoek door Yara Al Salman, april 2016.
- De effecten van de cursus Politiek Actief – onderzoek door Yara Al Salman, april 2016 (of lees een samenvatting).
- Tweehonderd jaar wisselwerking tussen burger en parlement (pdf 1,1Mb)
Hoe heeft de wisselwerking tussen de burger en de Staten-Generaal zich ontwikkeld in de twee eeuwen na het vastleggen van de Staten-Generaal in de Nederlandse grondwet in 1815? Door Bas Peperkamp. - Monitor Burgerparticipatie 2018
- Monitor Burgerparticipatie 2016
- Monitor Burgerparticipatie 2014
- Monitor Burgerparticipatie 2012
- Monitor Burgerparticipatie 2010
- Allochtonen, burgerinitiatieven en participatie (2010)
- Succes- en faalfactoren van gemeentelijke burgerinitiatieven (2009)
Diversiteit in de politiek
Steevast onderzoekt ProDemos na de verkiezingen het aantal vrouwen en het aantal allochtonen in de gekozen vertegenwoordigingsvorm. Dit levert iedere keer weer interessante gegevens op.
Zo blijkt dat er na de gemeenteraadsverkiezingen in maart meer vrouwen in de gemeenteraad gekozen dan na de verkiezingen in 2010. 28,3% van de raadsleden is vrouw, een stijging van ruim 2% ten opzichte van 2010. In vergelijking met 1994 is de stijging zelfs 6%. Er zijn dus steeds meer vrouwen actief in de lokale politiek.
De onderzoeksrapporten zijn hieronder te downloaden:
- Vrouwen in de Provinciale Staten (maart 2015)
- Vrouwen in gemeenteraden (mei 2014)
- Diversiteit Tweede Kamer (sept. 2012)
- Diversiteit Eerste Kamer (juni 2011)
- Diversiteit Provinciale Staten (maart 2011)
- Vrouwen in de politiek (jan. 2011)
- Allochtonen in de politiek (juli 2010)
Nederlandse Europarlementariërs
Europa lijkt soms een bestuurslaag die ver buiten het zicht opereert, maar ProDemos doet ook onderzoek naar de Nederlandse vertegenwoordigers in het Europese Parlement. Hoe stemmen de Nederlandse Europarlementariërs, hoe selecteren zij hun kandidaten en aan welke eisen moet een lijsttrekker voldoen? Hieronder vindt u een overzicht van de onderzoeken uit het verleden.
- Stemgedrag Nederlandse Europarlementariërs (2009/2010)
- Stemgedrag Nederlandse Europarlementariërs (2007/2008)
- Kandidaatstelling Europese verkiezingen (2009)