Huis voor democratie en rechtsstaat

Aflevering 04 – Christ Klep over Srebrenica – 13 juli 2020

De tekst 'De ProDemos Podcast' staat in donkerblauwe letters linksonder op een warmgeel vierkant vlak. In de rechterbovenhoek is een donkerblauwe letter 'm' te zien uit het logo van ProDemos

Het is dit jaar 25 jaar sinds de val van de enclave Srebrenica en de genocide die daarop volgde. In deze aflevering van de ProDemos Podcast gaat Marcel Bamberg in gesprek met militair historicus Christ Klep over de val van Srebrenica en de gevolgen hiervan voor de Nederlandse politiek en militaire missies.

Luisteren

Luister deze aflevering via je favoriete podcastapp, via Spotify of via je webbrower op Anchor.

Links bij de aflevering

– Fragment 1 – Het achtuurjournaal van 13 juli 1995 via het account van Jingleplanet op YouTube.

– Fragment 2 – Generaal Morillon spreekt zich uit namens de VN: ‘You are now under the protection of the UN forces’. Uit het NOS journaal van 13 maart 1993 via het YouTubekanaal van de NOS.

– Fragment 3 – Minister van Defensie, Joris Voorhoeve: “Daar mag Dutchbat nooit medewerking aangeven”, over het scheiden van mannen en vrouwen op de compound. Uit ‘De strijd van Kok’ van Andere Tijden.

– Fragment 4 – Kok vindt zijn aftreden gelijk staan aan het maken van excuses. Uit ‘De strijd van Kok’ van Andere Tijden.

– Fragment 5 – Kok zegt dat de randvoorwaarden niet grondig zijn onderzocht. Uit ‘De strijd van Kok’ van Andere Tijden.

– Fragment 6 – Voorhoeve geeft aan dat als de VN de luchtsteun niet had beloofd, Dutchbat nooit naar Bosnië zou zijn gegaan. Quote uit: ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ van 2Doc.

– Fragment 7 – Karremans wordt afgeblaft door Mladic, inclusief de quote “Don’t shoot the piano player”. Beelden zijn van het Bosnisch-Servische leger zelf. Bekeken via de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ van 2Doc.

– Interview met Thom Karremans: ‘We stonden in feite met een klappertjespistool tegenover hun zware wapens’ in NRC

– Minister Hennis maakt excuses voor Srebrenica (2015) uit De Volkskrant

– Kok wil geen schuld, wel verantwoordelijkheid nemen in Trouw

De ProDemos Podcast

ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en rechtsstaat en wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. In onze podcast gaan we in gesprek met mensen uit politiek, wetenschap, rechtspraak, onderwijs en media over allerlei onderwerpen die met democratie en rechtsstaat te maken hebben. 

Wil je graag een aflevering horen over een bepaald onderwerp, of heb je een gast op het oog? Laat het ons weten via Twitter of Instagram, of mail ons

Andere handige links van ProDemos

Gratis lesmateriaal voor docenten maatschappijleer en burgerschap

Informatie over democratie en rechtsstaat