Huis voor democratie en rechtsstaat

Europese coronamaatregelen op een rijtje

Op deze pagina deelt Europe Direct Den Haag enkele belangrijke coronamaatregelen die de Europese Commissie heeft uitgevoerd om de corona uitbraak te controleren en te bestrijden. De maatregelen komen uit de periode van 11 t/m 16 mei 2020.


Op vakantie

De Commissie heeft uitgebreide aanbevelingen gedaan op het gebied van Europees toerisme. De zomer komt eraan en om alle EU-burgers, ook na de zomer, in staat te stellen om op vakantie te gaan zijn nieuwe richtlijnen nodig. Wat te doen met grenscontroles en hoe blijven landen het virus traceren? 

Je vind het complete overzicht van aanbevelingen op deze pagina.


Staatssteun

De EU heeft regels op het gebied van het verlenen van staatsteun die alle lidstaten moeten volgen om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Dit limiteert ook landen wanneer zij bedrijven willen redden van faillissement. Wat doet de Commissie om Nederlandse staatssteun aan bedrijven mogelijk te maken in tijden van corona?

Je vind het complete overzicht van de nieuwe regelingen op deze pagina


Financiering van onderzoeksprojecten

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat acht grootschalige onderzoeksprojecten, gericht op de ontwikkeling van behandelingen en diagnostiek van het coronavirus, zijn geselecteerd. Onder de geselecteerde onderzoeksprojecten bevindt zich een project van het UMC Utrecht dat zich richt op diagnostiek. 

Alle projecten worden deels gefinancierd vanuit Horizon 2020, EU’s grootse innovatie en onderzoeksprogramma, en in samenwerking met de private sector.

Daarnaast heeft de Pathfinder Pilot van de Europese Innovatieraad (EIC) 35 projecten geselecteerd, waaronder Nederlandse, die geavanceerde technologieën zullen ontwikkelen rondom AI, autonome apparaten en het opwekken van energie zonder uitstoot. Van de 35 projecten krijgen 13 initiatieven financiering om hun activiteiten te commercialiseren.