Huis voor democratie en rechtsstaat

Europese coronamaatregelen op een rijtje

Op deze pagina staan enkele belangrijke coronamaatregelen die de Europese Commissie heeft uitgevoerd om de corona uitbraak te controleren en te bestrijden. De maatregelen komen uit de periode van 11 t/m 20 mei 2020.


Europa Café kaart van Europa in wolken

Herstelplan EU

Op 28 mei heeft de Commissie een nieuw herstelinstrument voorgesteld: “Next Generation EU”. Dit herstelplan voor Europa heeft als doel de economie aan te zwengelen en Europa er weer bovenop te helpen en bestaat uit drie pijlers.

Lees meer over het herstelplan en de drie pijlers op deze pagina.


Landspecifieke Aanbevelingen

Europese vlag sterren Schuman lezing

De Commissie heeft op 20 mei landspecifieke aanbevelingen voorgesteld waarin aan alle lidstaten richtlijnen voor het economisch beleid worden gegeven. Met als algemeen doel de economische gevolgen van de corona crisis te beperken.

Je vindt meer informatie over dit voorstel en de aanbevelingen voor Nederland op deze pagina.

Op vakantie

Kijk vanaf nu op de nieuwe tool “Re-open EU” om eenvoudig en snel te zien welke beperkingen en maatregelen er gelden in de lidstaten.

Je vindt het complete overzicht van aanbevelingen op deze pagina.


Staatssteun

De EU heeft regels op het gebied van het verlenen van staatsteun die alle lidstaten moeten volgen om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Dit limiteert ook landen wanneer zij bedrijven willen redden van faillissement. Wat doet de Commissie om Nederlandse staatssteun aan bedrijven mogelijk te maken in tijden van corona?

Je vindt het complete overzicht van de nieuwe regelingen op deze pagina


Biodiversiteit

De Commissie heeft 20 mei twee nieuwe strategieën gepresenteerd om de biodiversiteit te beschermen en om de transitie naar een duurzame, veilige en toegankelijke Europese voedselwaardeketen zeker stellen. Deze strategieën zijn volgens de EU noodzakelijk voor het algehele EU COVID-19 herstelplan.

Je vindt meer informatie over de twee strategieën op deze pagina.


Onderzoek naar vaccins

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat acht grootschalige onderzoeksprojecten, gericht op de ontwikkeling van behandelingen en diagnostiek van het coronavirus, zijn geselecteerd voor EU financiering. Onder de geselecteerde onderzoeksprojecten bevindt zich een project van het UMC Utrecht.

Op 17 juni is er een strategie gepresenteerd die de ontwikkeling en bevoorrading van vaccins moet verbeteren.

Lees meer over de financiering van onderzoeksprojecten door de EU en de nieuwe vaccins strategie op deze pagina.