Huis voor democratie en rechtsstaat

Europe Direct Informatiecentrum Den Haag

Nieuwe website What Europe does for me

Sinds kort is, mede namens de Nederlandse EDICs, de nieuwe website Wat Europa voor mij doet gelanceerd. Hier kun je van allerlei informatie vinden wat de Europese Unie bij jou in de buurt doet. Ben je benieuwd? Kijk dan hier.

Wat doet Europa voor mij? Met Resto van Harte

Maandag 10 december organiseerden wij samen met Resto van Harte een Europa-avond. Onder het genot van een heerlijk driegangendiner, gemaakt door de vrijwilligers van Resto van Harte, gingen we met elkaar in gesprek over drie Europese thema’s: wonen, werken en reizen in Europa, mensenrechten en eten.

Na een korte inleiding over wat Europe Direct is en wat wij doen, volgde een Europa quiz. Heeft de Europese Unie een eigen volkslied en waar komen croissants oorspronkelijk vandaan?

Ook was het Europees Consumenten Centrum aanwezig om te vertellen over welke rechten je hebt als consument en wat je kan doen als je bijvoorbeeld een pakketje hebt besteld uit een ander Europees land en die niet  bij jou aankomt.

Omdat het de dag van de Rechten van de Mens was, hadden we ook een spreker van de Raad van State te gast. Hij vertelde over de rechten die wij hier in Europa hebben en wat je kunt doen als je bijvoorbeeld gediscrimineerd wordt.

Er waren veel mensen aanwezig en ook veel enthousiaste en nieuwsgierig kinderen, die veel vragen stelden aan de sprekers.

We kijken terug op een gezellige, lekkere en informatieve avond. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer van dit soort bijeenkomsten organiseren.

_________________________________________________________________

World Café 

In November hebben we voor het eerst het World Café uitgeprobeerd samen met AEGEE Leiden. Met elkaar gingen we actief brainstormen over de toekomst van Europa.

Dit deden we aan de hand van het Witboek over de toekomst van Europa, waarin de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vijf scenario’s voor de toekomst van Europa heeft opgesteld. Ook zijn nieuwe ideeën meer dan welkom, oftewel, scenario 6.

Iedereen werd opgedeeld in vijf groepjes en ieder groepje ging naar een tafel waar een van de scenario’s stond. Gedurende tien minuten ging je actief nadenken over de voor- en nadelen van het desbetreffende scenario en werd het allemaal opgeschreven op een groot vel papier.

Na tien minuten schoof iedereen een tafel door en kwam je bij het volgende scenario. Ook hier ging je met elkaar nadenken over hoe dat scenario moet worden vormgegeven en borduurde het groepje voort op de ideeën van wat de vorige groepjes al hadden opgeschreven.

Aan het eind van de avond stond ieder scenario vol met ideeën, argumenten en afbeeldingen. Ook waren er nieuwe scenario’s bedacht hoe de Europese Unie verder kan gaan.

In aanloop naar de Europese verkiezingen in mei 2019 zijn we van plan om vaker het World Café te organiseren. Houd de site dus in de gaten!

_________________________________________________________________

Visit the European Council and the Council of the European Union in Brussels 

The House of the Member States welcomes individual visitors and groups alike. Test your knowledge of the two institutions in an interactive, engaging manner in our new Visitors’ Centre. Or enrol your group in one of our interesting information sessions on how Member States work at the European level. Your tour could include a real meeting room where you can sit in your minister’s seat, the red carpet where you can walk in the shoes of your leader, and the stunning lantern of the Europa Building. Further details on how to book your visit can be found here: http://www.consilium.europa.eu/en/contact/visits/individual-visits/

Do you want to get an impression of the Visitor’s Centre, watch the video below.

_________________________________________________________________

Positieve cijfers over de EU

Uit de laatste cijfers van de Eurobarometer blijkt dat het bewustzijn over de Europese verkiezingen in 2019 groeit. Bovendien ziet 62% van de Europeanen het EU-lidmaatschap van hun land als iets positiefs. Dit is het hoogste percentage sinds de invoering van het Verdrag van Maastricht in 1992. Lees hier verder.

_________________________________________________________________

Oproep 2019 tot het indienen van voorstellen voor Erasmus+

Elke openbare of particuliere organisatie die actief is op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport, kan financiële steun aanvragen i.v.m. met de oproep 2019 voor  Erasmus+. Ook groepen jongeren die actief zijn op het gebied van jeugdwerk maar geen jongerenorganisatie vormen, kunnen financiële steun aanvragen. Wil je meer weten? Lees hier verder.

_________________________________________________________________

Verslag gastles over de EU

Laatst was het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) Den Haag weer on the road om een gratis gastles te geven over de EU. Dit keer was de bestemming het Nova College in Haarlem. De MBO-4 studenten juridisch-administratieve dienstverlener kregen een introductieles over het reilen en zeilen van de EU ter voorbereiding op hun studiebezoek naar de Europese hoofdstad Brussel.

Nadat de laatste studenten ook waren binnengedruppeld, ging de les van start. We begonnen met een quiz, waarbij de EU-kennis van de studenten op de proef werd gesteld. En daarna ging de gastdocent uitleg geven hoe de complexe structuur van de EU nu eigenlijk in elkaar zit.

Daarbij hoorde ook het werkblad Krachtenveld EU. Want wie wordt nou aangestuurd door wie en is Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie of het Europees Parlement? En wat is nou het verschil tussen de Raad voor de Europese Unie en de Raad van Europa? Dit bleek nog een lastige opgave te zijn, maar uiteindelijk kwamen we er samen met de studenten uit en kregen zij een beter overzicht van hoe de EU in elkaar steekt.

De studenten mochten ook zelf peilen hoe zijzelf tegenover de EU staan. Met de opiniepeiling kwamen een paar interessante dingen naar voren. Zo voelde de meeste studenten zich een Europese burger en waren de meesten ook voor de EU. Maar er moeten wel meer controle komen bij de grenzen volgens de meeste studenten.

Als afsluiting werd er een bingo gehouden. Na een kleine verwarring en een letterlijke race naar de docent om als eerste de volle kaart te laten zien, kwamen er uiteindelijk twee winnaars uit de bus.

De studenten zijn goed voorbereid op hun studiebezoek en hopelijk zijn ze in Brussel nog meer te weten gekomen over de EU en hebben ze alle instituties met eigen ogen kunnen zien!

Wil je meer weten over de gratis gastles over de EU of het rollenspel ‘chocoladerichtlijn Europese Unie’ die wij aanbieden? Of wil je dat wij bij jou langskomen voor een gastles over de EU? Kijk dan hier.

_________________________________________________________________

Wat is de Europese Unie eigenlijk?

Je hoort er vaak over, de Europese Unie. In de krant, op de televisie of in gesprekken tussen familie en vrienden. Maar, wat is de Europese Unie eigenlijk? Uit welke onderdelen bestaat zij? En wie doet er binnen de Unie nou eigenlijk wat? Voor een kort, duidelijk antwoord op al deze vragen heeft het Liaisonbureau in Nederland van het Europees Parlement voor jongeren bovenstaand filmpje gemaakt.

________________________________________________________________

Wat is het Europa Direct Informatie Centrum?

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) bij ProDemos in Den Haag is de entree tot de Europese Unie voor inwoners van Den Haag en omstreken. Het EDIC verstrekt algemene EU-informatie, verwijst bezoekers zo nodig door en organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief...

Lees meer »

Activiteiten EDIC Den Haag

Het EDIC Den Haag organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren.

Lees meer »

Gratis te leen: Europese Verhalenkoffer

Wilt u een les geven over de Europese Unie? Leen dan de Europese Verhalenkoffer bij ProDemos. De koffer zit vol spannende (voorlees)verhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen voor leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. De voorwerpen in de koffer zijn de verhalenvertellers.Acteurs hebben de stemmen ingesproken zodat...

Lees meer »

Onze brochures en werkvormen

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) biedt verschillende gratis informatieve brochures over bijvoorbeeld de werking van de Europese Unie of het Europees Unierecht. Download de brochures op deze pagina.

Lees meer »

Informatie over Europa

De website van ProDemos bevat veel informatie over de Europese Unie. Wat doet de EU en hoe is zij georganiseerd? Hoe vinden de Europese verkiezingen plaats en welke partijen zitten er in het Europees Parlement? Ook staat hier een kort overzicht van de geschiedenis van de EU en vindt u een...

Lees meer »