Huis voor democratie en rechtsstaat

Europe Direct Informatiecentrum Den Haag


Europa in de palm van je hand, waar je ook bent

NIEUW! Met de Citizens’ App ontdek je wie wat doet in de Europese Unie en welke impact dat heeft op je dagelijkse leven. Europa in de palm van je hand, waar je ook bent!

Meer informatie


Europese verkiezingen in mei 2019


Van 23 t/m 26 mei 2019 zijn er weer Europese verkiezingen. In Nederland stemmen we op 23 mei. Het Europees Parlement vraagt je niet alleen om te stemmen maar ook om anderen te overtuigen om te stemmen.

Om op de hoogte te blijven van gebeurtenissen en evenementen rondom de Europese verkiezingen kun je je inschrijven op de Europese verkiezingswebsite Ikstemdezekeer.eu


Nieuwe website What Europe does for me


Sinds kort is, mede namens de Nederlandse EDICs, de nieuwe website Wat Europa voor mij doet gelanceerd. Hier kun je van allerlei informatie vinden wat de Europese Unie bij jou in de buurt doet. Ben je benieuwd? Kijk dan hier.


Wat doet Europa voor mij? Met Resto van Harte

Maandag 10 december organiseerden wij samen met Resto van Harte een Europa-avond. Onder het genot van een heerlijk driegangendiner, gemaakt door de vrijwilligers van Resto van Harte, gingen we met elkaar in gesprek over drie Europese thema’s: wonen, werken en reizen in Europa, mensenrechten en eten.

Na een korte inleiding over wat Europe Direct is en wat wij doen, volgde een Europa quiz. Heeft de Europese Unie een eigen volkslied en waar komen croissants oorspronkelijk vandaan?

Ook was het Europees Consumenten Centrum aanwezig om te vertellen over welke rechten je hebt als consument en wat je kan doen als je bijvoorbeeld een pakketje hebt besteld uit een ander Europees land en die niet  bij jou aankomt.

Omdat het de dag van de Rechten van de Mens was, hadden we ook een spreker van de Raad van State te gast. Hij vertelde over de rechten die wij hier in Europa hebben en wat je kunt doen als je bijvoorbeeld gediscrimineerd wordt.

Er waren veel mensen aanwezig en ook veel enthousiaste en nieuwsgierig kinderen, die veel vragen stelden aan de sprekers.

We kijken terug op een gezellige, lekkere en informatieve avond. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer van dit soort bijeenkomsten organiseren.


 

Wat is het Europa Direct Informatie Centrum?

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) bij ProDemos in Den Haag is de entree tot de Europese Unie voor inwoners van Den Haag en omstreken. Het EDIC verstrekt algemene EU-informatie, verwijst bezoekers zo nodig door en organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief...

Lees meer »

Activiteiten EDIC Den Haag

Het EDIC Den Haag organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren.

Lees meer »

Gratis te leen: Europese Verhalenkoffer

Wilt u een les geven over de Europese Unie? Leen dan de Europese Verhalenkoffer bij ProDemos. De koffer zit vol spannende (voorlees)verhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen voor leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. De voorwerpen in de koffer zijn de verhalenvertellers.Acteurs hebben de stemmen ingesproken zodat...

Lees meer »

Onze brochures en werkvormen

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) biedt verschillende gratis informatieve brochures over bijvoorbeeld de werking van de Europese Unie of het Europees Unierecht. Download de brochures op deze pagina.

Lees meer »

Informatie over Europa

De website van ProDemos bevat veel informatie over de Europese Unie. Wat doet de EU en hoe is zij georganiseerd? Hoe vinden de Europese verkiezingen plaats en welke partijen zitten er in het Europees Parlement? Ook staat hier een kort overzicht van de geschiedenis van de EU en vindt u een...

Lees meer »