Huis voor democratie en rechtsstaat

Europe Direct Informatiecentrum Den Haag

Actueel

 

Jouw droom om filmregisseur te worden werkelijk maken? 

Obama noemde de EU een van de grootste politieke en economische successen van deze tijd. Maar de EU is veel meer dan alleen dat. Het unieke en sterke aan de EU is juist de diversiteit en haar veelzijdigheid aan mensen en culturen. En daarom willen we graag jouw persoonlijke verhaal zien. Dus pak je camera  en ‘actie’! Kijk hier voor meer informatie en de voorwaarden.

De deadline is 31 oktober!

_________________________________________________________________
Verslag gastles over de EU

Laatst was het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) Den Haag weer on the road om een gratis gastles te geven over de EU. Dit keer was de bestemming het Nova College in Haarlem. De MBO-4 studenten juridisch-administratieve dienstverlener kregen een introductieles over het reilen en zeilen van de EU ter voorbereiding op hun studiebezoek naar de Europese hoofdstad Brussel.

Nadat de laatste studenten ook waren binnengedruppeld, ging de les van start. We begonnen met een quiz, waarbij de EU-kennis van de studenten op de proef werd gesteld. En daarna ging de gastdocent uitleg geven hoe de complexe structuur van de EU nu eigenlijk in elkaar zit.

Daarbij hoorde ook het werkblad Krachtenveld EU. Want wie wordt nou aangestuurd door wie en is Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie of het Europees Parlement? En wat is nou het verschil tussen de Raad voor de Europese Unie en de Raad van Europa? Dit bleek nog een lastige opgave te zijn, maar uiteindelijk kwamen we er samen met de studenten uit en kregen zij een beter overzicht van hoe de EU in elkaar steekt.

De studenten mochten ook zelf peilen hoe zijzelf tegenover de EU staan. Met de opiniepeiling kwamen een paar interessante dingen naar voren. Zo voelde de meeste studenten zich een Europese burger en waren de meesten ook voor de EU. Maar er moeten wel meer controle komen bij de grenzen volgens de meeste studenten.

Als afsluiting werd er een bingo gehouden. Na een kleine verwarring en een letterlijke race naar de docent om als eerste de volle kaart te laten zien, kwamen er uiteindelijk twee winnaars uit de bus.

De studenten zijn goed voorbereid op hun studiebezoek en hopelijk zijn ze in Brussel nog meer te weten gekomen over de EU en hebben ze alle instituties met eigen ogen kunnen zien!

Wilt u meer weten over de gratis gastles over de EU of het rollenspel ‘chocoladerichtlijn Europese Unie’ die wij aanbieden? Of wilt u dat wij bij u langskomen voor een gastles over de EU? Kijk dan hier.

________________________________________________________________

 

 

Europese verkiezingen: het Spitzenkandidaten-proces

In 2014 hadden Europese stemmers dankzij het Spitzenkandidaten-proces voor het eerst in de geschiedenis van de EU een stem in wie zou worden benoemd tot voorzitter van de Commissie. Laten we, nu de verkiezingen van het Parlement in aantocht zijn, eens kijken hoe dit systeem, waarbij Spitzenkandidaten worden benoemd, in zijn werk gaat.

_________________________________________________________________

Wat is de Europese Unie eigenlijk?

Je hoort er vaak over, de Europese Unie. In de krant, op de televisie of in gesprekken tussen familie en vrienden. Maar, wat is de Europese Unie eigenlijk? Uit welke onderdelen bestaat zij? En wie doet er binnen de Unie nou eigenlijk wat? Voor een kort, duidelijk antwoord op al deze vragen heeft het Liaisonbureau in Nederland van het Europees Parlement voor jongeren bovenstaand filmpje gemaakt.

________________________________________________________________

 

Wat is het Europa Direct Informatie Centrum?

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) bij ProDemos in Den Haag is de entree tot de Europese Unie voor inwoners van Den Haag en omstreken. Het EDIC verstrekt algemene EU-informatie, verwijst bezoekers zo nodig door en organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief...

Lees meer »

Activiteiten EDIC Den Haag

Het EDIC Den Haag organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren.

Lees meer »

Gratis te leen: Europese Verhalenkoffer

Wilt u een les geven over de Europese Unie? Leen dan de Europese Verhalenkoffer bij ProDemos. De koffer zit vol spannende (voorlees)verhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen voor leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. De voorwerpen in de koffer zijn de verhalenvertellers.Acteurs hebben de stemmen ingesproken zodat...

Lees meer »

Onze brochures en werkvormen

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) biedt verschillende gratis informatieve brochures over bijvoorbeeld de werking van de Europese Unie of het Europees Unierecht. Download de brochures op deze pagina.

Lees meer »

Informatie over Europa

De website van ProDemos bevat veel informatie over de Europese Unie. Wat doet de EU en hoe is zij georganiseerd? Hoe vinden de Europese verkiezingen plaats en welke partijen zitten er in het Europees Parlement? Ook staat hier een kort overzicht van de geschiedenis van de EU en vindt u een...

Lees meer »