Huis voor democratie en rechtsstaat

Activiteiten met Tweede Kamerleden

Voor kinderen en jongeren is het een magische ervaring om een Kamerlid in levende lijve te ontmoeten, voor u een mooie kans om te zien wat er leeft onder de kiezers van morgen.


In gesprek met een schoolklas in de Tweede Kamer

Elke dag bezoeken schoolklassen via ProDemos de Tweede Kamer. Ze verblijven dan ook een half uurtje in de VSD-zaal, waar ze een korte les krijgen over de functie van de Tweede Kamer. U kunt tijdens dit moment langskomen en in gesprek gaan met de leerlingen. De leerlingen zijn in dat geval door ons voorbereid op uw komst. Doorgaans vragen ze u de hemd van het lijf!

U kunt aangeven dat u af en toe in gesprek wilt gaan door contact op te nemen met ProDemos via m.vandervalk@prodemos.nl. Onze sprekerscoördinator benadert u dan om een moment in te plannen.

HAVO 5 van het gereformeerde Greijdanus College uit regio Zwolle tijdens een bezoek aan de Tweede Kamer, in gesprek met D66 Kamerlid Hulya Kat

Online vraaggesprek met een schoolklas

Schoolklassen die niet naar Den Haag kunnen komen, kunnen we het programma ‘Online vraaggesprek met een Tweede Kamerlid’ aanvragen. In dat programma gaan leerlingen, u raadt het al, online in gesprek met u! Het programma duurt ongeveer een uur. Leerlingen krijgen eerst uitleg van één van onze begeleiders, daarna is het de beurt aan u en de leerlingen. U kunt vragen verwachten als: Hoe ziet uw werkweek eruit? Wat vindt u van de coronamaatregelen? En zou u ooit premier willen worden? Zo brengt u politiek tot leven bij leerlingen door heel Nederland.

Lees hier alles over het programma Online vraaggesprek met een Tweede Kamerlid


Finaledebat Derde Kamer (met leerlingen van groep 7/8)

Lijkt het u leuk om in debat te gaan met leerlingen uit groep 7 of 8 van de basisschool? Schoolklassen die in de week Van Prinsjesdag het lesprogramma van Derde Kamer hebben behandeld, maken kans op een mooie prijs: een uitnodiging voor het finaledebat in de echte Eerste Kamer. Ze mogen dan in debat met 3 Eerste en 3 Tweede Kamerleden.

Interesse? Laat het weten, via onze sprekerscoördinator Mick van der Valk of via projectleider Bas Banning.

Basisscholieren delen Derde Kamer koffertjes uit aan verschillende Kamerleden na het vragenuurtje

Meer informatie

Voor vragen, aanmeldingen of interesse kunt u onze sprekerscoördinator Mick van der Valk bereiken op m.vandervalk@prodemos.nl.