Huis voor democratie en rechtsstaat

Bezoek fototentoonstelling bij ProDemos over 50 jaar demonstreren

Zwart vlak met aan de linkerkant een vierkante zwart-witfoto van een menigte jonge mensen. Iemand houdt een zelfgemaakt protestbord omhoog met daarop de tekst 'Tegen'. Onder de foto staat een rood vlak met in witte letters 'www.prodemos.nl/tegen'. Naast de foto staat in grote witte en grijze letters de tekst 'Tegen! 50 jaar demonstreren op en rond het Binnenhof' Daaronder staat in kleine witte letters 'Bezoek nu de tentoonstelling in Den Haag!' Boven de foto en de tekst staat het logo van ProDemos in wit.

Mededeling i.v.m. het coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is ons Bezoekerscentrum tot en met zondag 16 mei gesloten. We hopen je daarna weer te kunnen verwelkomen voor een bezoek aan de fototentoonstelling ‘Tegen! 50 jaar demonstreren op en rond het Binnenhof’.


In de tentoonstelling zie je iconische foto’s van demonstraties in Den Haag door de jaren heen. Van recente protesten van boeren en klimaatjongeren via kruisraketten, abortus en onafhankelijkheid van Suriname tot het behoud van Radio Veronica begin jaren zeventig. Je kunt de tentoonstelling gratis bezoeken. 

Bekijk de trailer voor de tentoonstelling ‘Tegen! 50 jaar demonstreren op en rond het Binnenhof’

Fototentoonstelling ‘Tegen! 50 jaar demonstreren op het en rond het Binnenhof’

De fototentoonstelling biedt een overzicht van onderwerpen waarvoor burgers de afgelopen 50 jaar de straat op zijn gegaan, gezien door de lens van persfotografen als Bert Verhoeff, Jos van Leeuwen en Roel Rozenburg, maar ook een keur aan jongere fotografen. Met hun hulp selecteerde ProDemos iconische foto’s van demonstraties op en rond het Binnenhof. 

50 jaar demonstreren in beeld

Met de fototentoonstelling ‘Tegen!’ brengen we 50 jaar demonstreren in beeld. We laten zien waar Nederlanders de afgelopen decennia niet alleen de straat voor op gingen, maar waarvoor ze zelfs vanuit het hele land naar Den Haag afreisden om in het politieke hart van ons land letterlijk hun stem te laten horen.

Voorbeeld uit fototentoonstelling 'Tegen! 50 jaar demonstreren op het rond het Binnenhof'. Je kijkt door een rond gat in een kapot raam naar buiten het Binnenhof op. Daar zie een je een menigte aan de rechterkant van het beeld, omringd door mensen met oranje hesjes. Op de achtergrond zie je grijze gebouwen met ouderwetse ramen met luiken.
DEN HAAG 6 DECEMBER 1999 Landelijke scholierenstaking tegen de tweede fase in het voortgezet onderwijs. Op het Haagse Binnenhof ‘veegt’ de ME de scholieren weg, die zojuist door het bekogelen van de ramen met stenen grote schade hebben aangericht. FOTO Roel Rozenburg/Tweede Camera

Aanzetten tot nadenken

Het zien van al die foto’s maakt de bezoeker bewust van de kracht van het recht op demonstratie, maar zet ook aan tot nadenken. Welke rechten zijn er door deze demonstraties uit het verleden verworven? Voor welke thema’s ‘van toen’ gaan mensen nu nog de straat op? Wat vind ik van die protesten van toen en voor welke onderwerp zou ik nu zelf afreizen naar Den Haag om me aan te sluiten bij een demonstratie?

In opstand

Al lang voordat het ‘Regt op vereeniging en vergadering’ in de grondwet werd geschreven, kwam het volk in opstand op het Binnenhof, zoals tegen stadhouder Willem V in 1786.

De laatste decennia is het echter rustiger geworden op het Binnenhof: uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid moesten de demonstraties verplaatst worden naar een ruimere cirkel om het Binnenhof heen. Sinds 1999 mogen grote groepen helemaal niet meer demonstreren op het Binnenhof. Dat gebeurt nu op het Malieveld, het Plein en rond de Hofvijver.

Voorbeeld uit fototentoonstelling 'Tegen! 50 jaar demonstreren op en rond het Binnenhof'. Je ziet ongeveer 10 mensen op twee kleine bootje op het water drijven. Sommigen hebben witte puntmutsjes op. Een persoon houdt een bord omhoog met daarop de tekst 'U telt toch niet mee', twee anderen houden een spanddoek omhoog met daarom 'registratie=deportatie'. Tussen de mensen staan enkele politieagenten in uniform, een van hen staat achter op de boot en duwt met een stok het bootje voort. Op de achtergrond, aan de andere kant van het water, zie je ouderwetse gebouwen met torentjes
Leden van de nieuwe Kabouterpartij protesteren op de Hofvijver tegen de volkstelling van 1971. Foto Jos van Leeuwen.

Slimme leuzen

Het Malieveld, het Plein en de Hofvijver vormen samen met het Binnenhof het decor van de foto’s, waarop zowel massale protesten als kleine betogingent te zien zijn. Ook besteden we aandacht aan eenpersoonsdemonstraties. Demonstraties met slimme leuzen, humor en ludieke acties. Over klimaat, cultuur en gasboringen, maar ook over bezuinigingen op de WAO, kruisraketten, abortus, Radio Veronica, onafhankelijkheid voor Suriname en meer. 

Gratis toegankelijk

Je kunt de fototentoonstelling ‘Tegen! 50 jaar demostreren op en rond het Binnenhof’ gratis bezoeken. Je hebt een klein half uur nodig om de hele tentoonstelling te bekijken. Voor wie nog meer wil zien is er een mooi fotoboekje met verdiepende informatie te koop voor €8,95 in ons bezoekerscentrum.

Praktische info

  • Wanneer: september 2020 – december 2021
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis

Let op! Het Bezoekerscentrum van ProDemos is op dit moment tot en met 16 mei gesloten.

Als we weer open zijn kun je in het Bezoekerscentrum terecht voor de tentoonstelling en je kunt de audiotour Binnenhof doen. Deze solorondleiding via je koptelefoon is tijdelijk gratis beschikbaar.

Kijk voor je bezoek voor de meest actuele openingstijden op www.prodemos.nl/contact en lees vooral ook even ons bezoekersprotocol.

Coronamelding

Geen fysieke activiteiten t/m 16 mei 2021, en tot de zomer definitief geen Haagse schoolprogramma's. Online programma's zijn wel mogelijk.
Bekijk het actuele aanbod