Huis voor democratie en rechtsstaat

Themarondleidingen

ProDemos biedt verschillende themarondleidingen aan. Deze worden op een vast moment in het jaar verzorgd. In de periode waarin de themarondleiding plaats vindt, tref je op deze pagina en in onze agenda meer informatie over de rondleiding.

Politieke Powervrouwen (rond Internationale Vrouwendag: 8 maart)

Rondleiding over beroemde vrouwen op en rond het Binnenhof die een ideaal voor ogen hadden en daarvoor streden. Zo voert onze gids je mee langs de Gevangenpoort waar Kaat Mossel opgesloten zat vanwege haar (vermeende) rebellie tegen de patriotten, naar het standbeeld van koningin Wilhelmina getiteld ‘krijgshaftige vrouw in de vormeloze jas’ achter de Raad van State, en naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer waar Jeltje van Nieuwenhoven de voorzittershamer ‘zwaaide’.

Deze en nog vele andere politieke powervrouwen passeren de revue tijdens deze speciale tour rond het Binnenhof en in de Tweede Kamer.

Het Binnenhof en de Tweede Wereldoorlog

De Duitse bezetting van Nederland had gevolgen voor de hele samenleving. Zo ook voor het leven op en rond het Binnenhof. Wat gebeurde hier in de jaren 1940-1945? Waarom vluchtte Koningin Wilhelmina naar Londen? Vergaderden de Tweede en Eerste Kamer tijdens deze jaren? En wat was bruine Prinsjesdag? Op deze en meer vragen krijg je antwoord.

De rondleiding brengt je langs tal van bekende en belangrijke plekken, waaronder Paleis Noordeinde, het Kabinet van de Koning en het Plein. Inclusief bezoek aan de Ridderzaal.

Politieke Moorden (eind oktober/begin november)

Debatterende Kamerleden, ministers met dikke dossiers onder de arm en de premier in het Torentje: zo ken je het politieke centrum van Den Haag waarschijnlijk vooral. Maar wist je dat zich op en rond het Binnenhof ook minder fraaie momenten in de geschiedenis hebben afgespeeld?

Wie was Johan van Oldenbarnevelt eigenlijk en waarom werd hij onthoofd op het Binnenhof? Hoe zat het ook weer met de gebroeders De Witt? En wat gebeurde er in Den Haag na de moord op LPF-leider Pim Fortuyn in 2002?

Ontdek verhalen over politieke moord en doodslag uit het verre en meer recente verleden tijdens deze avondrondleiding die we elk najaar houden.

Renovatierondleiding (einde 2020/begin 2021)

De eeuwenoude Ridderzaal, de statige Eerste Kamer en de moderne Tweede Kamer. Van buiten zou je misschien niet zeggen dat het Binnenhof hard aan renovatie toe is. Maar achter de schermen is sprake van een ander beeld. Technische installaties zijn vaak verouderd en ook op het gebied van (brand)veiligheid is niet alles up to date. Daarom wordt het Binnenhof vanaf september 2021 in 5,5 jaar gerenoveerd.

Vanaf eind 2020/begin 2021 kun je bij ProDemos terecht voor een speciale renovatierondleiding. De rondleiding is ontwikkeld in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf. Tijdens de rondleiding bezoek je de Eerste en Tweede Kamer en wandel je over het Binnenhof. In de Eerste Kamer bezoek je het, normaal voor het publiek gesloten, Mary Stuart-kabinet, waar de gids je goed kan laten zien waarom renovatie nodig is.