Huis voor democratie en rechtsstaat

Bezoek Ridderzaal

Bezoek het oudste gebouw van Den Haag

Bijna 800 jaar geleden werd begonnen met de bouw van de Ridderzaal. Sindsdien heeft het gebouw veel bijzondere functies gehad. Wist je bijvoorbeeld dat hier eeuwenlang een rechtbank heeft gezeten en dat je dat nog steeds terug kunt zien? Of dat de Franse troepen van Napoleon hier hun excercitie- en slaapruimte hadden? En wist je dat de troonrede pas sinds 1904 in de Ridderzaal wordt uitgesproken? Tijdens deze tour neemt de gids je mee door 800 jaar politieke geschiedenis. (Inclusief tien minuten durende film over het ontstaan van het Binnenhof en de ontwikkeling van de Nederlandse politiek.)

Praktische informatie

  • Duur: 45 minuten
  • Prijs: € 5,50 per persoon. Met Ooievaarspas € 2,75.
  • Reserveren kan via ons online reserveringssysteem of aan de balie van ons Bezoekerscentrum
  • De meeste rondleidingen worden gegeven in het Nederlands, voor niet-Nederlands sprekende gasten is een audio guide beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans of Spaans of een hand-out in het Chinees, Russisch, Pools of Japans.
  • Zonder geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument kom je de Tweede Kamer niet binnen!

De Ridderzaal is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die zeer slecht ter been zijn, omdat deze alleen per trap bereikbaar is.