Huis voor democratie en rechtsstaat

Gevangenpoort

Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort neemt u mee langs zeven eeuwen geschiedenis. Eens de toegangspoort tot het Binnenhof, later een plek waar verdachten werden opgesloten in afwachting tot hun vonnis en eventuele straf. Onbekende en bekende verdachten zaten hier gevangen, van arm tot rijk. Onder hen Dirck Volckertsz. Coornhert, Cornelis de Witt, Jan de Bakker (een van de eerste ketters), Abraham de Wiquefort, Kaat Mossel en vele anderen. Sommigen moesten hier de verschrikkelijke tortuur van de beul ondergaan.

Ondanks de grimmige reputatie als gevangenis en martelplek, is een bezoek aan Museum de Gevangenpoort een unieke historische belevenis. Het gebouw behoort tot de top 100 van Nederlandse belangrijkste monumenten en maakt de geschiedenis van het strafrecht in Nederland zichtbaar. Tijdens een rondleiding komt u alles te weten over de markante geschiedenis van het gebouw, klassenjustitie, de straffen en het leven in het cellencomplex.

Op eigen gelegenheid bezoekt u de Vleeskelder, Examineerkamer, Raadkamer en Kapel. Het cellencomplex bezoekt u onder leiding van een gids. De rondleiding start ieder uur.

Coronamelding

Geen fysieke activiteiten t/m 16 mei 2021, en tot de zomer definitief geen Haagse schoolprogramma's. Online programma's zijn wel mogelijk.
Bekijk het actuele aanbod