Huis voor democratie en rechtsstaat

De eerste keer moet een feestje zijn

vrijdag 25 april 2014

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart zou de ‘stemfie’ (een foto van jezelf compleet met rood potlood en stembiljet in het stemhokje of bij de stembus) een rage zijn geweest. Minister Plasterk had

ProDemos2013GerdaBosdrieszHR-100 (1)

Gerda Bosdriesz

gezegd dat het mocht, dus daar werd massaal gebruik van gemaakt. Blijkbaar zat ik die dag op een niet-hip stembureau. Want tussen de mensen die optimistisch, trots, plichtmatig, mopperig, blij of gewoon hun democratisch recht kwamen uitoefenen heb ik niemand gezien die zo’n stemfie maakte.

Wat ik wél zag waren ouders die hun zoon of dochter fotografeerden omdat ze voor de eerste keer van hun stemrecht gebruikmaakten. Jonge mensen die wat onwennig dat grote vel met al die namen bekeken: “Gewoon rood kleuren, toch?” “Ja, maar niet meer dan één vakje hoor!”

Tijdens het Politiek Café van ProDemos daags na de verkiezingen vertelde een van de panelleden dat uit onderzoek is gebleken dat wie de eerste twee keer dat het mag, gebruik maakt van zijn stemrecht, daarna een trouwe stemmer blijft. Goed dus voor de democratie om jongeren bij hun eerste verkiezing direct enthousiast te maken om te gaan stemmen!

Het is daarom mooi om te zien dat gemeenten bij de afgelopen verkiezingen hun best deden om op creatieve manieren the first time voters te bereiken en hen te wijzen op het belang om te gaan stemmen. De gemeente Teylingen organiseerde een bijeenkomst met filmpje, bezoekje aan een raadsvergadering en mini-verkiezingsmarkt. De gemeente Borger-Odoorn had een speciale Facebookpagina gemaakt voor jongeren waarop ze de activiteiten en standpunten van de partijen konden volgen. In de gemeente Ooststellingwerf kreeg iedereen die voor het eerst mocht stemmen een brief met het boekje ‘Dorp op Wielen’ in de bus. In Velsen werden jongeren uitgenodigd om ‘Gast van de Raad’ te zijn en in Weert kregen jongeren die voor het eerst mochten stemmen een speciale kaart van de burgemeester met als titel ‘Mijn eerste keer’. Den Haag organiseerde een heuse VerkiezingsNâch op de Grote Markt met een politiek programma en optredens van lijsttrekkers als dj. Er was een stembureau dat al om middernacht opende, zodat de jongeren tijdens de hele Nâch al daadwerkelijk konden gaan stemmen. Ik ben heel benieuwd hoeveel jongeren met deze acties zijn bereikt en of ze hierdoor zijn aangemoedigd te gaan stemmen…

Stemmen wordt vaak een feest genoemd: een feest van de democratie. De eerste keer stemmen mag dan echt wel een speciaal feestje zijn. Jongeren moeten voelen dat het gevierd wordt als ze voor de eerste keer hun stem komen uitbrengen. Dat ze welkom zijn in de democratie!

Als ik als lid van het stembureau aan de geboortedatum op iemands stemkaart zag dat ie voor de eerste keer kwam stemmen feliciteerde ik hem of haar met dit heugelijke feit. Beetje mager, toch? Dat moet beter kunnen.
Op 22 mei zijn er weer verkiezingen. Nu voor het Europees Parlement. Laten we de ‘first time voters’ (we hebben er zelfs geen Nederlandse naam voor) welkom heten op het stembureau met bloemen, fotografen en het overhandigen van een certificaat. We hebben bij wijze van spreken slingers, taart, toeters en bellen nodig in het stemlokaal. De eerste keer moet een feestje zijn!

Gerda Bosdriesz

Diensthoofd Kenniscentrum bij ProDemos

StemWijzer

Vote-Match-Europe-2014_medium

Ook een feestje waard: de StemWijzer bestaat dit jaar 25 jaar! Bereid je nu alvast voor op de Europese verkiezingen en kijk met welke partij je het meeste eens bent op www.stemwijzer.nl

Nieuw: vanaf maandag 28 april kun je met je StemWijzer-resultaat ook zien welke partijen uit andere EU-landen goed bij je zouden passen.