Huis voor democratie en rechtsstaat

Van wie is de stad? Kom naar het Politiek Café over de woningmarkt!

Tip
Dinsdag 11 februari 2020, 20:00 uur - 21:30 uur
Vergrootglas voor een open krant met papieren huisjes

In het Politiek Café van februari nemen we de woningmarkt onder de loep. Starters maken geen kans meer en er is een tekort aan sociale woningen. De centra van middelgrote steden veranderen doordat woningen worden opgekocht door vastgoedmagnaten. Met onze gasten bespreken we de toekomst van de woningmarkt. Van wie is de stad?

Problemen op de woningmarkt

Er zijn grote problemen op de woningmarkt. Starters maken geen kans meer aan een betaalbare woning te komen. Er is een tekort van 80.000 sociale woningen. Binnensteden lopen leeg, omdat woningen worden opgekocht door buitenlandse investeerders die ze vervolgens duur verkopen of duur verhuren. De betrokkenheid van bewoners bij de buurt verdwijnt daardoor.

De problemen spelen niet alleen in de Randstad, maar in heel Nederland en met name de centra van middelgrote steden veranderen gestaag. Door het gebruik van woningen als investeringsobject, krijgen de leraar en de politieman minder kans om een huis te kopen in de stad waar ze opgroeiden of werken. Daardoor ontstaan sociale en maatschappelijke problemen.

Van wie is de stad?

In het Politiek Café van februari bespreken we de uitdagingen voor de overheid en marktpartijen om de woningmarkt weer vlot te trekken. Welke maatregelen kunnen of moeten steden en overheden nemen om iedereen weer toegang te bieden tot een betaalbare woning? Ook gelet op de stikstofcrisis, waardoor bouwen moeilijker wordt en de miljarden die woningbouwcorporaties kunnen investeren in nieuwbouw. En hoe zorgen ze voor leefbare steden? Kortom: hoe bouwen we aan de steden van de toekomst?

Sprekers

Te gast zijn:

  • Marnix Norder was tot 1 januari 2020 voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes. Eerder was hij Statenlid namens de Partij van de Arbeid met als portefeuille Mobiliteit, Bestuurlijke Zaken en Interprovinciaal Overleg. Daarna was Norder wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie in Den Haag.
  • Paul Smeulders is Tweede Kamerlid voor GroenLinks, waar hij wonen, werk, sociale zekerheid en pensioenen in zijn portefeuille heeft. Eerder was hij actief in de lokale politiek, o.a. als wethouder duurzaamheid in Helmond, waar hij het initiatief nam om in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven de nieuwe wijk Brandevoort-Noord “de slimste wijk van Nederland” te maken. In 2017 werd hij uitgeroepen tot beste lokale bestuurder van Nederland.
  • Natascha van Weezel komt als columniste naar dit Politiek Café. Ze is naast columniste ook auteur en documentairemaker. Van Weezel studeerde af met een documentaire over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden, waarover ze ook een boek schreef. Met haar vader schreef ze een wisselcolumn in Trouw en ze is vaste columnist bij het Parool. In 2018 maakte ze de serie ‘Natascha’s Beloofde Land’ (VPRO) over Israël en de Westbank. Haar doel was om het conflict van alle kanten op een genuanceerde manier in beeld te brengen.

De moderator is Marcel Rene Bamberg.

Praktische informatie

  • Wanneer: Dinsdag 11 februari 2020, 20.00 – 21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem is verplicht

Democratie in Debat logo

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.