Huis voor democratie en rechtsstaat

College 1: Democratische waarden onder druk?

Maandag 12 november 2018, 20:00 uur - 21:30 uur
Burgerschap verslag college 1

Op maandag 12 november gaat de collegereeks ‘Democratie en burgerschap: van wetenschap tot in de klas’ van start. Professor Tom van der Meer gaat met een kritische blik in op de vraag of de democratische waarden onder druk staan.

‘Democratische deconsolidatie’

In het eerste college wordt de steun voor democratische waarden vanuit een wetenschappelijk perspectief bekeken. Allereerst zal het debat over de zogenaamde ‘democratische deconsolidatie’ kritisch worden beschouwd. De laatste jaren zijn namelijk verschillende alarmerende boeken verschenen die beweren dat de democratie onder druk staat. Sommigen beweren dat de democratische waarden onder jongeren onder druk staan; anderen beweren dat het juist politici zijn die zich niet langer aan de democratische spelregels houden als het ze uitkomt.

Democratische (kern)waarden

In de afgelopen decennia zijn er grote zorgen geuit over de steun voor democratische waarden onder Nederlandse jongeren. Het blijkt bijvoorbeeld dat zij weinig weten over de democratische rechtsstaat. Ook hebben ze weinig interesse in de politiek en hechten ze weinig waarde aan verkiezingen.

De vraag is dus of democratische waarden onder jongeren inderdaad afnemen. Maar wat zijn eigenlijk de kernwaarden die noodzakelijk zijn voor een democratie? En wat is het bewijs dat die kernwaarden eroderen? En moet Nederland vrezen dat Turkije, Hongarije, en de Verenigde Staten ons mogelijke voorland zijn?

Dit college wordt gemodereerd door Jerome Scheltens.

Tom van der Meer

Tom van der Meer is professor Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder werkte hij bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Sinds 2015 is hij co-Directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) en Lokaal Kiezersonderzoek (LKO).

 

Hij doet voornamelijk onderzoek naar politiek vertrouwen, kiesgedrag (electorale volatiliteit), politieke socialisatie, en sociaal kapitaal (burgerparticipatie, etnische diversiteit). Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor het Adolescentenpanel Democratische Kernwaarden en Schoolloopbanen (ADKS).

Praktische informatie

Meer weten over de reeks als geheel? Bekijk dan de overzichtspagina van de collegereeks ‘Democratie en burgerschap: van wetenschap tot in de klas‘.