Huis voor democratie en rechtsstaat

Vier Internationale Vrouwendag bij ProDemos

Vrijdag 8 maart 2019, 15:45 uur
Internationale vrouwendag

vrouwenkiesrechtaffiche

Lezing over 100 jaar vrouwenkiesrecht en de kiesrechtstrijd

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, staat ProDemos stil bij de strijd van vrouwen en mannen voor het verkrijgen van het algemeen kiesrecht. Dit jaar, een jaar met drie verkiezingen op rij, is het precies 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht bemachtigden. In een lezing gaat Gerda Bosdriesz, hoofd van de ProDemos Academie, in op de geschiedenis van de kiesrechtstrijd.

Kiesrechtstrijd

Kom langs en ontdek aan de hand van beelden het verhaal van ons kiesrecht. Van 1848, toen met een ingrijpende herziening van de grondwet rechtstreekse verkiezing van Tweede Kamer, Provinciale Staten en de gemeenteraden werd ingevoerd, tot aan de grondwetswijziging van 1919, toen het algemeen kiesrecht na jaren van strijd werd ingevoerd. We staan stil bij belangrijke gebeurtenissen en personen uit deze strijd, zoals Aletta Jacobs en Suze Groeneweg. Ook kijken we verder dan 1919; in de loop van de twintigste eeuw is de kieswet nog regelmatig gewijzigd en aangepast aan veranderende tijden. Tot slot komt ook het kiesrecht in Indonesië, Suriname en de Antillen aan de orde.

Rondleiding Politieke Powervrouwen

Kom op 8 maart naar de lezing over 100 jaar vrouwenkiesrecht en doe voorafgaand de rondleiding Politieke Powervrouwen, over beroemde vrouwen op en rond het Binnenhof. De rondleiding voert u mee langs de Gevangenpoort waar Kaat Mossel opgesloten zat vanwege haar (vermeende) rebellie tegen de patriotten, naar het standbeeld van koningin Wilhelmina, krijgshaftige vrouw in de vormeloze jas, achter de Raad van State en naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer waar Jeltje van Nieuwenhoven de voorzittershamer ‘zwaaide’.

Deze en nog vele andere politieke powervrouwen passeren de revue tijdens deze themarondleiding rond het Binnenhof en in de Tweede Kamer.

Boek de rondleiding op 8 maart en sluit na afloop aan bij de lezing over 100 jaar kiesrecht!

Praktische informatie

  • Wanneer: vrijdag 8 maart 2019, 16.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 15.45 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

Tip: Boek de lezing in combinatie met de wandeling Politieke Powervrouwen (start 14.30 uur) voor €11,00, boeken via ons online reserveringssysteem