Huis voor democratie en rechtsstaat

Afgelast: Vrijheidscollege: Splinter Chabot

Dinsdag 5 mei 2020, 17:15 uur - 18:30 uur

Let op! In verband met het coronavirus zijn de Vrijheidscolleges die ProDemos organiseerde in april en mei afgelast of verschoven.  Wanneer er meer informatie beschikbaar is over de Vrijheidscolleges lees je dat op onze website.

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken houdt Splinter Chabot op dinsdag 5 mei 2020 zijn Vrijheidscollege op het Bevrijdingsfestival Den Haag.

Vrijheid en de nieuwe generaties

In onze huidige maatschappij is vrijheid een abstract begrip, maar onvrijheid ongelofelijk concreet. Het verschijnsel onvrijheid en het proces waarbij het langzaam vat krijgt op een samenleving, is iets waar we enorm alert op moeten zijn. Chabot: ‘Ik ben opgegroeid in een vrij gezin in Den Haag, niemand van ons heeft ooit een oorlog meegemaakt. Onze buren, slechts een spouwmuur van ons vandaan, waren er in 1940-1945 wel bij en leden onder het juk van de bezetters. Onvrijheid is soms letterlijk een muurtje van je verwijderd en kan je verrassen als je er niet alert op bent. Daarom gaat mijn college over het belang van vrijheid voor een generatie die er niet direct een herinnering aan onvrijheid heeft.’

Praktische info

Wanneer: dinsdag 5 mei, 17.15 uur
Waar: Bevrijdingsfestival Den Haag
Toegang: Voor dit college is het niet nodig te reserveren, de toegang is vrij.

Over de Vrijheidscolleges

In samenwerking met Vadercentrum Adam, Bibliotheek Wateringse Veld en het Bevrijdingsfestival Den Haag organiseert ProDemos in Den Haag Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken. Philip Freriks geeft het tweede college

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Verleden en heden worden hierbij aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst.