Huis voor democratie en rechtsstaat

Afgelast: Vrijheidscollege: Philip Freriks

Dinsdag 14 april 2020, 20:00 uur - 22:00 uur

Let op! In verband met het coronavirus zijn de vrijheidscolleges die ProDemos organiseerde in april afgelast of verschoven. Wanneer er meer informatie beschikbaar is over de Vrijheidscolleges hoort u dat op onze website.

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken houdt Phillip Freriks op dinsdag 14 april 2020 zijn Vrijheidscollege bij de Bibliotheek Wateringse Veld in Den Haag.

De schaduwzijde van de bevrijding

In 1945 werd er hevig gevochten om de stad Groningen te bevrijden. Philip Freriks woonde zelf in Utrecht, maar zijn broers waren in de hongerwinter ondergebracht in Groningen, bij opa en oma. Net voordat de Duitse bezetters de stad verlieten werd Philips broertje Jan dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel van een Canadees wapen. Met de bevrijding kwam dus ook een trauma voor de familie Freriks. In het vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Praktische info

  • Wanneer: dinsdag 14 april, 20.00 uur
  • Waar: Bibliotheek Wateringse Veld, Laan van Wateringse Veld 468
  • Toegang: gratis, aanmelden via mail (wateringseveld@bibliotheekdenhaag.nl) of telefoon (070 – 353 63 63)

Over de Vrijheidscolleges

In samenwerking met Vadercentrum Adam, bibliotheek Wateringse Veld en het Bevrijdingsfestival organiseert ProDemos in Den Haag Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken. Philip Freriks geeft het tweede college

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Verleden en heden worden hierbij aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst.