Huis voor democratie en rechtsstaat

Kom naar het Vrijheidscollege door Aafke Romeijn

Maandag 15 april 2019, 20:00 uur - 21:30 uur
Vrijheidscollege Aafke Romeijn

Europa: vrij of verloren

Op 15 april vindt het eerste Vrijheidscollege plaats, gehouden door Aafke Romeijn. In het college ‘Europa: vrij of verloren’ vertelt Romeijn over vrijheid binnen Europa.

Als het woord Europa valt, beginnen mensen al snel over de knellende bureaucratie van de Europese Unie, onbegrijpelijke regeltjes, humanitaire drama’s langs de grenzen van het continent en pogingen om te ontsnappen aan het collectief, zoals de Brexit. Maar wat zou Europa kunnen betekenen voor onze individuele en collectieve vrijheid? Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht zal Romeijn zich buigen over de vraag: Is Europa een imaginaire gevangenis of de sleutel tot een vrijere wereld?

Over Aafke Romeijn

Ze is een creatieve duizendpoot; ze maakt muziek, schrijft boeken en is actief als journalist. In 2016 bracht ze een succesvolle single uit met rapper Sef en ook de conceptplaat ‘Versplintering op rechts’ over de Tweede Kamerverkiezingen. In 2018 presenteerde ze haar literaire debuut ‘Concept M’ waarin ze de gedachtewereld van een terroriste verkend. Romeijn is zeer actief op Twitter, schrijft opiniestukken voor de Volkskrant en werkt als columnist bij Vrij Nederland. Op dit moment treft ze voorbereidingen voor een boek met als thema Europa.

Over de Vrijheidscolleges

Samen met het Vadercentrum, bibliotheek Escamp en het Bevrijdingsfestival organiseert ProDemos in Den Haag drie Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges maken deel uit van de Haagse Vrijheidsweken. Aafke Romeijn, auteur en muzikant, geeft het eerste Vrijheidscollege.

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Verleden en heden worden hierbij aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.
De Vrijheidscolleges worden in de aanloop naar 4 en 5 mei in het hele land gehouden door prominente sprekers.

Praktische informatie

  • Wanneer:    maandag 15 april 2019,  20.00 – 21.30 uur (inloop 19.30 uur)
  • Waar:           Bibliotheek Escamp, Leyweg 811, Den Haag
  • Toegang:      gratis, aanmelden via ons reserveringssysteem

Overige colleges