Huis voor democratie en rechtsstaat

Vrijheid, etniciteit en witte privileges – Vrijheidscolleges 2017

Woensdag 19 april 2017, 20:00 uur - 22:00 uur

Op woensdag 19 april geven Fidan Ekiz en Sunny Bergman  de eerste Vrijheidscolleges van 2017. Op één avond worden twee colleges gehouden, waarna de sprekers met elkaar en met de zaal in gesprek gaan. Joris Kurk is deze avond moderator.

 

Over de Vrijheidscolleges

Haags Vrijheidslogo-Hand-2De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen over de fundamenten van de democratie van bekende opiniemakers en denkers met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. Dat zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst. Tussen 12 maart en 5 mei 2017 vinden in het hele land de Vrijheidscolleges plaats.

 

Over de sprekers

fidanekiz-150x150Fidan Ekiz gaat in haar college in op het verloop en de tragiek van immigratie binnen de Nederlandse samenleving, vanaf de aankomst van haar Turkse ouders in Nederland, de dromen, verwachtingen, teleurstellingen tot aan de spanningen en tegenstellingen vandaag de dag.

Fidan Ekiz is journaliste, tv-host, columniste en documentairemaakster.  Jarenlang was Fidan Ekiz correspondent Turkije voor onder andere RTL Nieuws en de GPD bladen in Istanbul. In 2007 ruilde zij deze baan in voor een baan als redacteur bij achtereenvolgens Pauw & Witteman, De Ombusman, De Waan van de Dag en Spijkers met Koppen, waar ze in 2013 stopte. Nu is ze met enige regelmaat tafeldame bij De Wereld Draait Door en is ze columnist voor het tijdschrift Jij & Je Kinderen. Ook maakte zij samen met De Wereld Draait Door de documentaire Alles komt goed? In deze documentaire geeft ze antwoord op de enorme woede en opspraak die ze losmaakte na haar uitspraken over de aanslagen op Charlie Hebdo. Ze wilde hiermee de nuance terugbrengen.

In 2009 maakte Fidan de vijfdelige documentaire serie Veerboot naar Holland voor de VARA over emigratieverhalen van Turkse gezinnen. Hiermee won zij de Erasmus EuroMedia Award en Rotterdamse Persprijs. Ook de documentaire Ik zie een verre reis is van haar hand.


sunnybergman-150x150
In haar vrijheidscollege gaat Sunny Bergman in op etniciteit en waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat.

Sunny Bergman Sunny Bergman is documentairemaker en schrijver. Ze maakt al meer dan vijftien jaar documentaires waarbij zij zich vaak laat inspireren door haar eigen leven.

Met documentaires als Beperkt Houdbaar, Sletvrees, Sunny Side of Sex, Zwart als Roet en Sunny Side of Spirit stelt zij gevoelige thema’s aan de kaak en beïnvloedde het maatschappelijke debat hieromtrent. Haar nieuwste film Wit is ook een kleur kwam in december 2016 uit. Hierin onderzocht Sunny waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. Haar films en tv-programma’s wonnen in binnen en buitenland prijzen en werden internationaal veel verkocht.

In 2013 verscheen haar boek Sletvrees. In dit boek vertelt zij hoe zij te werk is gegaan bij het maken van Beperkt Houdbaar, Sletvrees en Sunny Side of Sex. Voor vpro.nl schrijft zij tweewekelijks een column waarin zij ingaat op onder andere stereotypering, emancipatie, vooroordelen, seks en cultuur. Tegelijk met haar film Wit is ook een kleur verscheen een bundeling van Bergmans beste columns onder dezelfde titel.

 

Praktische informatie

 

Overige colleges

 

Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over het programma.

 

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, Brabant, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum. Partners: Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Humanity in Action en Geschiedenis Magazine.

Zie ook: http://www.vrijheidscolleges.nl