Huis voor democratie en rechtsstaat

Grenzen aan vrijheid? – Vrijheidscolleges 2017

Donderdag 20 april 2017, 14:00 uur - 15:30 uur

Let op: dit Vrijheidscollege is alleen toegankelijk voor leerlingen van het ROC Mondriaan

Het Vrijheidscollege in het ROC wordt gegeven door Eric Corton. Pierre Heijnen, voorzitter van het College van Bestuur van ROC Mondriaan leidt het thema in.

Vrijheid voor de een, betekent soms zelfs onvrijheid voor de ander. Die tegenstelling en de vraag hoe we daar mee om moeten gaan zal de basis vormen voor Eric Cortons Vrijheidscollege.

Over de Vrijheidscolleges

Haags Vrijheidslogo-Hand-2De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen over de fundamenten van de democratie van bekende opiniemakers en denkers met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. Dat zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst. Tussen 12 maart en 5 mei 2017 vinden in het hele land de Vrijheidscolleges plaats.

 

Over de spreker

ericcorton-150x150Eric Corton (1969) is radio- en televisiepresentator en acteur. Na drie jaar Toneelschool Maastricht verliet hij de opleiding en speelde hij direct talloze rollen. Ook trad hij drie seizoenen op met cabaretgroep Purper.

Eric presenteert al veertien jaar (muziek) programma’s bij o.a. BNN/VARA, NTR en de VPRO, zowel op de radio (3FM, Radio 2 en Radio 1) als op televisie. Hij was dertien jaar lang iedere zaterdag te horen met That’s Live (BNN). Hij presenteert jaarlijks de live tv-uitzendingen van Pinkpop en Lowlands en valt regelmatig in als presentator bij De Nieuws BV (BNN/VARA) op NPO Radio 1. In 2014 had hij een grote rol in de VPRO-jeugdserie Taart en speelde drie seizoenen de rol van John, de vriend van Carmen, in de alom geprezen misdaadserie Penoza.

Eric is een bevlogen ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. Voor 3FM maakte hij 11 jaar diverse reportages in verre landen voor onder meer Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie van het radiostation die aandacht vraagt voor een ‘stille ramp’. Naar aanleiding van deze reizen heeft hij het boek Wilde Wereld geschreven. In maart 2016 ontving hij van het Rode Kruis het Kruis van Verdienste. Corton kreeg de erepenning, de hoogste onderscheiding van het Nederlandse Rode Kruis, vanwege zijn jarenlange inzet voor de hulporganisatie.

Praktische informatie

  • Locatie: ROC Mondriaan
  • Tijd: 14:00
  • Toegang: gratis

 

Overige colleges

 

Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over het programma of stuur een mail naar aanmelden@prodemos.nl

 

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, Brabant, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum. Partners: Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Humanity in Action en Geschiedenis Magazine.

Zie ook: http://www.vrijheidscolleges.nl