Huis voor democratie en rechtsstaat

Themarondleiding: Het Binnenhof in de Tweede Wereldoorlog

Donderdag 13 augustus 2020, 15:15 uur - 16:45 uur

Fotograaf H.A.W. Douwes, collectie Haags Gemeentearchief

Vrijwel iedereen in Nederland weet dat 5 mei de dag is dat we de bevrijding van Nederland vieren, maar voor het Koninkrijk der Nederlanden kwam pas op 15 augustus een einde aan de bezettingen. Namelijk van de Japanse bezetting van – toen nog – Nederlands-Indië. Om stil te staan bij de gehele bevrijding van het Koninkrijk organiseren we woensdag 12, donderdag 13, maandag 17 en dinsdag 18 augustus weer de themarondleiding ‘Het Binnenhof en de Tweede Wereldoorlog’.

Tijdens deze rondleiding staan we wel voornamelijk stil bij de Duitse bezetting van Nederland. Dit omdat deze op zoveel plekken op en rond het Binnenhof zijn sporen heeft achtergelaten. De bezetting had natuurlijk gevolgen voor de hele samenleving, zo ook voor het leven op en rond het Binnenhof. Wat gebeurde hier in de jaren tussen 1940 en 1945? Waarom vluchtte Koningin Wilhelmina naar Londen? Vergaderden de Tweede en Eerste Kamer tijdens deze jaren? En wat was bruine Prinsjesdag? Op deze en meer vragen krijg je antwoord.

De themarondleiding, onder leiding van een van onze deskundige gidsen, brengt je langs tal van bekende en belangrijke plekken, waaronder Paleis Noordeinde, het Kabinet van de Koning, de Ridderzaal en het Plein. Tijdens de rondleiding krijg je historisch en indrukwekkend beeldmateriaal te zien bij deze plekken.

Praktische informatie

  • Wanneer: 12, 13, 17 en 18 augustus van 15.15 tot 16.45 uur
  • Prijs: € 9,00
  • Reserveren: Tickets zijn te verkrijgen via ons online reserveringssysteem.
  • Taal: De voertaal van de rondleiding is Nederlands. Helaas is het niet mogelijk om een audioguide te reserveren voor deze rondleiding.
  • Maximaal aantal deelnemers: 14 personen
  • Let op: In verband met de coronamaatregelen is ons Bezoekerscentrum gesloten. We verzamelen voor de deur van ons Bezoekerscentrum aan de Hofweg voor deze rondleiding. Om deze reden is het plegen van een toiletbezoek bij ProDemos niet mogelijk.

Extra voorzorgsmaatregelen in verband met COVID-19

  • We werken volgens de richtlijnen van het RIVM. Tijdens de rondleiding nemen we daarom de anderhalvemeterafstandsregel in acht.
  • Het dragen van een mondkapje mag, maar is niet verplicht.