Huis voor democratie en rechtsstaat

Wie wint de Speech Battle 2017?

Woensdag 29 november 2017, 20:00 uur - 21:30 uur
Speech battle 2017 klimaatverandering

Op woensdag 29 november 2017 organiseren ProDemos en deBuren in Den Haag een avond rond de kunst van het speechschrijven. Dit jaar staat de Speech Battle in het teken van klimaatverandering.

Met Thekla Reuten als premier van Nederland

Kom op woensdag 29 november naar de finale van de Speech Battle en bepaal welke toespraak over klimaatverandering de beste is. Speechschrijver en jurylid Renée Broekmeulen geeft tips & tricks over het schrijven van een goede speech en we gaan in gesprek met Maurits Groen (oprichter/zaakvoerder Maurits Groen Milieu & Communicatie) en Julie Van Houtryve (coördinator Klimaatcoalitie, Vlaanderen) over burgerparticipatie en duurzaam klimaatbeleid.

De drie beste inzendingen worden voorgedragen door actrice Thekla Reuten die voor de gelegenheid in de huid van de toekomstige Nederlandse premier kruipt. Het publiek kiest de beste toespraak. De drie finalisten Tycho Hoff, Anouk Dechesne en Dick Boersema krijgen feedback van de jury en het publiek kiest de beste toespraak. De winnaar ontvangt €250 van deBuren.

De avond staat onder leiding van Natasja van den Berg.

Praktische info

  • Wanneer: woensdag 29 november 2017, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: Gratis. Meld je wel even aan via ons online reserveringssysteem
  • Zelf meedoen aan de wedstrijd? Lees dan hieronder verder.

 

De opdracht

De opdracht voor de Speech Battle was dit jaar als volgt:

Het is 2025. Klimaatverandering is de afgelopen jaren in een onvoorziene versnelling geraakt. De ijskappen smelten in hoog tempo; als we niks doen zullen grote delen van het Europese kustgebied in 2030 onder water staan. Vanuit de bedreigde kuststad Den Haag houdt de Nederlandse premier een toespraak op nationale televisie om het volk te vertellen hoe de regering samen met Europese partners het tij gaat keren en wat mensen zelf kunnen bijdragen aan een duurzame omwenteling. Schrijf haar speech.

De jury

De drie beste inzendingen worden door een professionele jury van speechschrijvers geselecteerd. Hun speeches worden 29 november voorgedragen door Thekla Reuten tijdens de finale bij ProDemos in Den Haag.

  • Renée Broekmeulen schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder anderen Wouter Bos, Roger van Boxtel) en staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties. Ook geeft ze in binnen- en buitenland trainingen en lezingen over het vak.
  • Kristof Geutjens werkte jarenlang als communicatiespecialist bij het Vlaamse Ministerie van Landbouw en Visserij en vervolgens bij het Kabinet van de minister-president. Sinds oktober 2014 werkt hij als communicatieadviseur en speechschrijver voor de vice-Premier van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters van de Belgische federale overheid.
  • Maurits Groen is een Nederlandse communicatieadviseur, activist en ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Hij was ruim vier jaar hoofdredacteur van het blad Milieudefensie. Richtte daarna een milieucommunicatie-adviesbureau op (het huidige mauritsgroen•mgmc), In de tachtiger en negentiger jaren was hij direct betrokken bij het eerste Nationaal Milieubeleidsplan. In 2010 organiseerde hij de Klimaattrein, die later met de NL delegatie naar de ‘Kyoto-onderhandelingen’ in Kopenhagen reed.