Huis voor democratie en rechtsstaat

Internationale Conferentie NECE 2020 Berlijn (online)

Donderdag 5 november 2020 - Zaterdag 7 november 2020
Federal Agency for Civic Education/bpb

Federal Agency for Civic Education/bpb

Read the English version of this activity here

Naar aanleiding van het EU-Voorzitterschap van Duitsland organiseert NECE (het Europese platform voor burgerschapsonderwijs) haar jaarlijkse conferentie op 5 t/m 7 november 2020 in Berlijn. In oktober 2020 zijn er bovendien al allerlei livestreams van workshops en presentaties van NECE Campus.

Vanwege corona is de conferentie geheel online.

Thema: burgerschapsonderwijs in een post-pandemische wereld

COVID 19 heeft het leven van veel mensen op zijn kop gezet en heeft ongelijkheid en onrechtvaardigheid in samenlevingen verergerd. Grote groepen mensen zijn bezig hun vertrouwen te verliezen in de waarden van de democratie en in het vermogen van de staat om de toekomst vorm te geven. De vaardigheid van burgers om de situatie te begrijpen, met onzekerheid en veranderingen om te gaan, hun gedrag aan te passen én te participeren, zijn belangrijker dan ooit. Burgerschapsonderwijs kan daar – als platform voor eerlijke debatten, diversiteit van meningen, educatie en een springplank naar democratische participatie – aan bijdragen.

Conferentie: 5 t/m 8 november 2020

De conferentie gaat over de noodzaak van burgerschapsonderwijs in een wereld die te kampen heeft met een pandemie en de (dreigende) gevolgen van klimaatverandering, en over burgerschapsonderwijs als collectieve waarde in (de toekomst van) de Europese Unie. Maja Göpel, hoogleraar in de politieke economie, auteur van de bestseller ‘Rethinking Our World’ en directeur van The New Institute, opent de conferentie met haar lezing: Rethinking our World – Reconciling Climate Change & Democracy.

Tijdens de conferentie is er gelegenheid om met collega’s, deskundigen, ambtenaren en beleidsmakers uit Europa, de MENA-regio en Afrika te netwerken. Bekende sprekers op het gebied van klimaat reflecteren op het huidige klimaatdebat en bespreken onderwerpen als ‘climate justice’ en ‘just transition’.

 

Doe in oktober mee met NECE Campus 2020

In de aanloop naar de conferentie kun je via ‘NECE campus 2020’ in oktober al deelnemen aan diverse lezingen/workshops (met livestream) ter voorbereiding op de conferentie worden. deze workshops gaan over interculturele educatie over democratie, over het bespreken van klimaatverandering, gendergelijkheid en migratie in je les, over online tools voor docenten, over EU-burgerschap, etc.

Bekijk de lijst van evenementen (met links naar aanmeldformulieren)

 

Praktische informatie

Voor wie: Docenten maatschappijleer/burgerschap. Maar andere geïnteresseerden en professionals op dit terrein zijn ook welkom!
Waar: Online
Wanneer: De conferentie is van 5 t/m 7 november 2020. In oktober 2020 zijn er online livestreams van ‘NECE Campus 2020’.
Kosten: Deelname is gratis.
Inschrijven: Voor de conferentie: https://lcem.lab-concepts.de/registration/nece-conference-2020-berlin/en. Voor NECE Campus: via de links in de lijst van evenementen)

 

Volg NECE op Twitter en Facebook.

Heb je nog vragen?

NECE 2020 is een samenwerking van de NECE Partners: Federal Agency of Civic Education (Duitsland), ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat (Nederland), Zentrum für politische Bildung (Luxemburg), the BELvue museum (België), the Federal Ministry of Education (Oostenrijk), the CEO – Center for Civic Education (Polen), the Centrum Občanského Vzdělávání – Civic Education Centre (Tsjechië), the University of Ljubljana – Faculty of Social Sciences (Slovenië) and Vote & Vous (Frankrijk).