Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Spreekuur: Lessen uit de toeslagenaffaire

Woensdag 27 januari 2021, 18:30 uur - 20:00 uur

De toeslagenaffaire is uitgemond in een groot overheidsschandaal. Duizenden gezinnen is ongekend onrecht aangedaan, zo oordeelde de Commissie-Van Dam. Het kabinet-Rutte III is gevallen. Alle betrokken instanties krijgen zware kritiek; van de Belastingdienst tot de Raad van State en de Tweede Kamer zelf. Ook de Haagse pers kan zichzelf in de spiegel kijken.

Politiek Spreekuur

In het Politiek Spreekuur gaan politici en Haagse experts in op vragen van burgers over actuele onderwerpen. In het allereerste spreekuur trekken zij lessen uit de toeslagenaffaire. Kunnen burgers de overheid nog vertrouwen als zij zomaar kunnen worden aangemerkt als fraudeurs? Hoe kunnen de Haagse pers, Kamer en overheid voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt?

Kortom: Welke lessen trekken we uit de toeslagenaffaire?

Sophie van Leeuwen, journalist bij BNR Nieuwsradio, spreekt met Pieter Omtzigt (Tweede Kamerlid voor het CDA), die het eerste Politiek Spreekuur aftrapt met een inleiding, Mieke van Vliet (vakbondsbestuurder FNV Rijk) en Pieter Klein (Journalist RTL Nieuws). Daarnaast zal er een panel met burgers aanwezig zijn die deelnemen aan de discussie en vragen stellen.

Praktische informatie

Het debat is online te volgen via www.nieuwspoort.nl op woensdag 27 januari van 18:30 tot 20:00 uur. Heb je een vraag voor het Politiek Spreekuur, stuur hem dan in per mail aan secretariaat@nieuwspoort.nl, of deel hem op twitter met hashtag #politiekspreekuur.

Politiek Spreekuur is een coproductie van debatcentrum Nieuwspoort en ProDemos.

 

Let op: Het burgerpanel is vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.