Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Café: De gemeenteraadscampagne

Dinsdag 13 maart 2018, 20:00 uur - 21:30 uur

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseren we op 13 maart een Politiek Café over de lokale verkiezingscampagnes. We praten met politiek verslaggever Ron Fresen en Jack de Vries, oud-staatssecretaris en voormalig spindoctor.

Landelijk versus lokaal

Wat speelt er in gemeenten? Lukt het de partijen om, tussen het landelijke mediageweld door, campagne te voeren over lokale onderwerpen? Of speelt dat toch geen rol en volgen kiezers ook lokaal hun landelijke voorkeur? Maar wat dan te denken van het steeds grotere aandeel dat lokale partijen krijgen? In 2014 stemde 28% van de kiezers op een lokale partij. Geen enkele landelijke partij kreeg zo veel stemmen. Moeten we dat zien als een afwijzing van landelijke partijen in de gemeenteraad? Kunnen er conclusies worden getrokken over hoe kiezers denken over het landelijk regeringsbeleid? Of juist over hoe ze oppositiepartijen waarderen?

De media zoeken dagelijks naar antwoorden op deze vragen. Tijdens het Politiek Café willen wij de diepte in: hoe werkt een campagne in een gefragmenteerde raad? Welke slimmigheden kunnen partijen lokaal inzetten om er met meer zetels vandoor te gaan? We kijken naar de campagne tot nu toe, bespreken de achterkant van het nieuws, en kijken vooruit naar 21 maart.

Sprekers

We praten met twee mensen die de campagne nauwgezet volgen:

  • Ron Fresen is politiek verslaggever bij de NOS. In de jaren tachtig was hij één van de oprichters van de regionale omroep Radio West. Daarnaast was ook nauw betrokken met TV West. Ook is hij parlementair verslaggever geweest bij Veronica Nieuwsradio.
  • Jack de Vries is werkzaam als Public Affairs lead bij communicatiebureau Hill & Knowlton. Eerder was hij staatssecretaris, spindoctor en campagneleider voor het CDA.

Het Politiek Café wordt geleid door Marcel René Bamberg. Anne Kuik (CDA) spreekt een column uit over haar ervaringen in een lokale campagne.

Houd deze pagina of onze social media in de gaten. We verwachten later deze week meer sprekers te kunnen toevoegen.

Lees hier het verslag.

Praktische informatie:

*    Wanneer:  dinsdag 13 maart, 20.00-21.30 uur (inloop 19.30 uur)
*    Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
*    Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem