Huis voor democratie en rechtsstaat

Wie wint Pimp de Troonrede 2017?

Maandag 18 september 2017, 18:30 uur - 20:00 uur

Wat is jouw plan voor Nederland? Doe mee aan 'Pimp de Troonrede', een schrijfwedstrijd voor iedereen die in Nederland iets wil veranderen. Stuur je troonrede vóór maandag 11 september 2017 en maak kans op een VIP-rondleiding door de Tweede Kamer. De finale is op maandag 18 september 2017.

 

Op maandag 18 september 2017 presenteren de vijf finalisten van Pimp de Troonrede 2017 hun plannen voor Nederland. Wie wint de VIP-rondleiding door de Tweede Kamer en mag haar/zijn plan pitchen bij verschillende politieke partijen?

 

Finale op maandag 18 september

Pimp de Troonrede troon

Tijdens de finale van Pimp de Troonrede op maandag 18 september van 18:30 tot 20:00 uur (bij ProDemos in Den Haag) dragen alle finalisten van Pimp de Troonrede 2017 hun troonrede voor. Een deskundige jury zal de troonredes beoordelen op:

  • Originaliteit (is je plan nieuw en origineel?)
  • Overtuigingskracht (ben je overtuigend en heb je goede argumenten?)
  • Uitvoerbaarheid (is je plan praktisch uitvoerbaar?)

Ook zullen de finalisten vragen van de jury en het publiek beantwoorden over hun plan voor Nederland. De jury van Pimp de Troonrede bestaat dit jaar uit Jeltje van Nieuwenhoven (oud-Tweede Kamervoorzitter), Karen Soeters (directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation) en Walter Freeman (Nederlands Debat Instituut). Zij bepalen wie de VIP-rondleiding door de Tweede Kamer wint en haar/zijn plan mag pitchen bij verschillende politieke partijen.

Aanwezig zijn bij de finale is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Aanmelden doe je via ons online reserveringssysteem. Er is plaats voor maximaal 100 mensen, dus wacht niet te lang!

 

Finalisten

De finalisten van Pimp de Troonrede 2017 zijn:

– Lola de Grunt uit Hoofddorp, met een betoog voor meer kennis van en begrip voor automutilatie op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen

 

– Karima Azzofri en Marit van Dijk van het A. Roland Holst College uit Hilversum, met een pleidooi voor meer voorlichting over smartphoneverslaving onder jongeren en de ontwikkeling van een zelftest

 

– Jody Otten en Roos Janssen van het Effent uit Oosterhout, met een voorstel om minderjarige kinderen in scheidingszaken toegang te geven tot een eigen advocaat die hun belangen behartigt

 

– Maaike van der Neut van het Jac. P. Thijsse College uit Castricum, met een idee om scholieren in het voortgezet onderwijs zelf hun vakkenpakket te laten samenstellen in plaats van te kiezen voor een vastgesteld profiel

 

– Isabella de Munck van het Vlietland College uit Leiden, met een plan om het bedrijfsleven te stimuleren duurzamer kleding te produceren door de ontwikkeling van een overkoepelend keurmerk voor verantwoorde, duurzame kleding

Winnaar van vorig jaar

In 2016 was Stevie Bos uit Nederhorst den Berg de winnaar van de schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede. Bos schreef haar alternatieve troonrede over het beschermen van slachtoffers van seksueel geweld.

Stevie Bos Pimp de Troonrede directe invloed

Na een spannende finale, waarin Stevie zowel de juryprijs als de publieksprijs won, kreeg Stevie een uitgebreide rondleiding door de Tweede Kamer én mocht ze aanschuiven bij verschillende Tweede Kamerleden.

Met hen sprak ze over haar plan om slachtoffers van seksueel geweld beter te helpen. Naar aanleiding van die gesprekken stelde een aantal van de Kamerleden met wie ze gesproken had samen Kamervragen aan de minister van Veiligheid & Justitie. Lees meer in dit artikel.

 

Over Pimp de Troonrede

Pimp de Troonrede is de schrijfwedstrijd voor iedereen die in Nederland iets wil veranderen. Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de troonrede voor, met daarin de regeringsplannen voor het komende jaar. Maar wat moet er volgens jou gebeuren?

Pimp de Troonrede verzamelt de beste plannen voor Nederland in de aanloop naar Prinsjesdag en geeft de winnaar de kans erover in gesprek te gaan met verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer. Laat ons weten welk plan jij graag wilt invoeren in Nederland. Dit mag een abstract idee zijn, maar ook een concrete maatregel: alles waarvan jij denkt dat het Nederland beter maakt.

 

 ProDemos en het Prinsjesfestival

Pimp de Troonrede wordt georganiseerd door ProDemos en het Prinsjesfestival. Wilt u meer evenementen zien die ProDemos organiseert samen met het Prinsjesfestival? Bekijk dan onze agenda.

Stichting Prinsjesfestival organiseert jaarlijks het feest van de democratie. Dit doet Stichting Prinsjesfestival samen met vele partners. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor Prinsjesdag en de betekenis ervan. Daarom zorgt het festival in de week voor Prinsjesdag voor een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten.

Over het Politiek Café

Pimp de Troonrede neemt in september de plaats in van het Politiek Café, een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, Perscentrum Nieuwspoort en Filmhuis Den Haag. Het volgende Politiek Café is op dinsdag 10 oktober.