Huis voor democratie en rechtsstaat

Online Actualiteitendebat: Nederlandse diplomatie in de Europese coronacrisis

Woensdag 1 juli 2020, 17:15 uur - 18:15 uur

Bron: The Council of the European Union

Het Actualiteitendebat is terug! Online, dus volledig coronaproof. Tijdens het Actualiteitendebat op 1 juli staat de Nederlandse diplomatie in de Europese coronacrisis centraal. Nederland heeft zich de laatste tijd door een harde opstelling tegenover economische steunmaatregelen niet bepaald populair gemaakt in Europa. Samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk behoort Nederland dan ook tot de ‘zuinige vier’ (soms ook wel de ‘vrekkige vier’ genoemd).

Waarom heeft Nederland zich zo hard opgesteld in deze crisis en was dit diplomatiek gezien een verstandige keuze? Wat is het gevolg van het Nederlands optreden voor de Nederlandse positie in Europa? En wat is de impact op nationaal niveau – bijvoorbeeld voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar? Dit en meer wordt besproken tijdens dit online Actualiteitendebat.

Sprekers

NRC-journalist Stéphane Alonso modereert het debat. Dr. Mendeltje van Keulen, lector The Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool, verzorgt de wetenschappelijke inleiding. Daarna gaat zij in gesprek met Pim van Ballekom, Eerste Kamerlid voor de VVD. Portefeuille o.a. Buitenlands Zaken, Europese Zaken en Sociale Zaken. Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA, zal ook aanschuiven.

Omdat er geen gasten fysiek bij het debat kunnen zijn, kun je je vragen voor de gasten vooraf per mail insturen via: debat@montesquieu-instituut.nl .

Praktische informatie

  • Wanneer: Woensdag 1 juli 2020, 17.15 uur – 18.15 uur
  • Waar: Online (via de website van Nieuwspoort)
  • Toegang: Je kunt je gratis aanmelden via dit aanmeldformulier.

De link naar de livestream wordt op de dag van het debat naar je gemaild.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.