Huis voor democratie en rechtsstaat

College Pieter Tops: Wie is de baas in de stad?

Maandag 12 februari 2018, 20:00 uur - 21:30 uur
Ondermijning van lokaal bestuur

Foto: Niels Wenstedt / Hollandse Hoogte

Begin 2018 organiseert ProDemos een collegereeks over de bestuurbaarheid van de gemeente. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bespreken we in vier colleges het gevaar van infiltratie van de gemeentepolitiek door de onderwereld.

De afgelopen jaren kwamen verschillende verhalen naar buiten van lokale bestuurders die ernstig bedreigd werden (o.a. de burgemeesters van Woerden en Gilze-Rijen). De locoburgemeester van Emmen moest zelfs enkele weken onderduiken in het buitenland. In verschillende media luidden burgemeesters uit Noord-Brabant de noodklok: door middel van infiltratie en bedreiging proberen criminelen toegang te krijgen tot het lokale bestuur en de besluitvorming te beïnvloeden. Maar wat betekent dat precies? Is er sprake van ondermijning van het lokale bestuur? Wat doet dat met de democratie? En hoe pak je zoiets aan? Dit en meer onderzoeken we in deze collegereeks.

College 1: Wie is de baas in de stad?

Hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops (Tilburg University en verbonden aan de Politieacademie) bijt op 12 februari het spits af. Samen met journalist Jan Tromp schreef hij het boek De achterkant van Nederland. In zijn college zet Tops uiteen wat de invloed van criminaliteit op de overheid is en wat deze ondermijning met de lokale samenleving doet.

Waar hebben we het over bij ondermijning? Wat doet ondermijning met een lokale samenleving en het bestuur? Wat zijn de verschijningsvormen? Hoe is het te herkennen? Hoe wordt er mee omgegaan of tegen opgetreden? Wat kan de samenleving doen om het te bestrijden? Dit eerste college is een bestuurskundige verkenning  van het thema. Pieter Tops houdt zich bezig met de maatschappelijke impact van ondermijning en georganiseerde criminaliteit.

Pieter Tops over het verschijnsel ondermijning: “Het gaat om crimineel handelen dat de potentie heeft om sluipenderwijs een zodanige sociale en economische invloed te ontwikkelen, dat het de fundamenten van de rechtsstaat kan ondermijnen en daarmee ook de veiligheid en integriteit van de samenleving.

Praktische info:

  • Wanneer: Maandag 12 februari, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: Gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

Meer informatie over deze collegereeks vind je op de overzichtspagina: ‘Ondermijning van het lokale bestuur’.