Huis voor democratie en rechtsstaat

Nederland en de EU: tijd om kleur te bekennen?

Woensdag 7 maart 2018, 17.15 uur - 18.30 uur

Welke positie heeft Nederland in Europa? Gaandeweg raakt Nederland geïsoleerd binnen de Europese Unie. In de steek gelaten door Groot-Brittannië, klem gereden door Frankrijk en Duitsland, op afstand van Scandinavië en zonder echte vrienden in Oost-Europa, is het land op zichzelf teruggeworpen. Premier Mark Rutte zit dringend om goede raad verlegen.

Ontwikkelingen

Politieke ontwikkelingen zoals de brexit hebben een heroriëntatie op het Europese project teweeggebracht. Wat is de EU en welke koers moet zij gaan varen? Dat de lidstaten verschillende belangen en prioriteiten hebben, plaatst het kabinet voor enkele lastige dilemma’s. Hoe kan Nederland hier het beste mee omgaan? En hoe kan Nederland profiteren van de nieuwe Europese verhoudingen? Is het tijd voor Nederland om kleur te bekennen?

Onder andere Bernard Steunenberg, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, Anne Mulder, Tweede Kamerlid (VVD), Bram van Ojik, Tweede Kamerlid  (GroenLinks) en journalist Bert van Slooten (NOS Bureau Europa) zullen deelnemen aan het panel. Het debat staat onder leiding van Kees Boonman.

Praktische informatie

  • Wanneer:  woensdag 7 maart 2018 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
  • Waar: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag
  • Toegang: Gratis, aanmelden via het aanmeldformulier op de website van het Montesquieu Instituut

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.