Huis voor democratie en rechtsstaat

Nacht van de Dictatuur 2019

Tip
Vrijdag 13 september 2019, 19:30 uur - 23:59 uur

Dit jaar vindt de Nacht van de Dictatuur op vrijdag 13 september 2019 plaats in Den Haag. Op deze avond staan we stil bij vrijheid en onderdrukking. De openingslezing wordt verzorgd door de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman. Zij bespreekt het begrip vrijheid. Hoe kunnen we in een tijd van opkomende autoritaire leiders en falend kapitalisme de democratische vrijheid herwinnen? Ook geeft Bellingcat-redacteur Pieter van Huis een lezing over de methodes van dit onderzoekscollectief. De afsluiting van de Nacht van de Dictatuur is in handen van theatermaker George Tobal. Hij voert zijn meeslepende show ‘Kinderen van Aleppo’ op, over studentenprotesten tijdens de Syrische Burgeroorlog.

Maar er is nog veel meer te zien en te beleven tijdens de Nacht van de Dictatuur. Zo is er een paneldiscussie over de zorgwekkende situatie in Venezuela, geeft Rob de Wijk een lezing over zijn nieuwste boek ‘De Nieuwe Wereldorde’ en gaat Jan Pronk in gesprek met experts over geldstromen naar dictaturen. Behalve lezingen, debatten en panelgesprekken is er ook een interactieve tour door museum de Gevangenpoort met als thema ‘van dictatuur naar democratie’. Ook zijn er exposities, de nachtwandeling ‘politieke moorden’, en kan je in Perscentrum Nieuwspoort genieten van een dictatoriale nachthap.

De avond voorafgaand aan de Nacht kan je bij Filmhuis Den Haag naar Film & Debat: The Swallows of Kabul. Een animatiefilm over twee echtparen die elk op hun eigen manier proberen te overleven in het door de Taliban onderdrukte Kabul.

Het volledige programma en de ticketverkoop zijn te vinden op nachtvandedictatuur.nl