Huis voor democratie en rechtsstaat

Algemene Politieke Nabeschouwingen – Politiek Café Special

Tip
Dinsdag 25 september 2018, 20:00 uur - 21:30 uur
Algemene Politieke Nabeschouwingen

Op dinsdag 25 september organiseert ProDemos de Algemene Politieke Nabeschouwingen. In dit Politiek Café kijken we terug op het politieke spektakel van de Algemene Politieke Beschouwingen. Hoe hebben de verschillende politici zich voorbereid en welke punten zijn er gescoord?

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 25 september, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

Nabeschouwingen Champions League van het parlementaire debat

Na Prinsjesdag volgen op 19 en 21 september de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Deze beschouwingen gelden zo ongeveer als de Champions League van de parlementaire debatten. De regering legt tijdens dit debat verantwoording af aan de Tweede Kamer over de plannen die in de troonrede stonden en in de Miljoenennota financieel zijn uitgewerkt.

Tegelijk is er de tegenstelling tussen coalitiepartijen en oppositiepartijen, die in het debat vaak voor veel spektakel zorgt. Uiteindelijk maken de Algemene Politieke Beschouwingen duidelijk welke politieke ruimte het kabinet heeft om plannen voor het komende jaar daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Voorbereiding, uitvoering, resultaat

Voorafgaand aan de beschouwingen draaien kabinet, coalitie en oppositie overuren om te bepalen hoe ze zoveel mogelijk uit het debat kunnen slepen.

Hoe werkt dat voorbereidingsproces tussen politiek adviseurs, spindoctors en beleidsmedewerkers? Het kabinet heeft knopen moeten doorhakken in lastige dossiers, zoals de dividendbelasting. Hoe is dat gegaan en wat is de invloed op de sfeer in het kabinet?

Over wat er gezegd en gedaan is tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen wordt direct uitgebreid bericht in de media. Wie was er sterk of maakte fouten? Welke partij is als ‘winnaar’ uit het debat gekomen?

Tijdens de Algemene Politieke Nabeschouwingen kijken we terug op het debat, maar kijken we vooral naar de voorbereidingen van de Algemene Politieke Beschouwingen. Hoe hebben de partijen bepaald waarop ze gingen inzetten? Welke voorbereidingen zijn er getroffen om de publiciteit te halen of het debat te domineren? Hoe ging het in de fractiekamers? Welke punten wilden de verschillende partijen binnenhalen, en is ze dat ook gelukt? Hoe speelden emoties een rol in het debat? En wat zeggen de uitkomsten over de hete hangijzers die we het komende jaar kunnen verwachten?

Te gast

Te gast op 25 september zijn  Sjaak Koenis (politiek filosoof), Jaap Jansen (politiek columnist voor BNR en podcastmaker van ‘Betrouwbare Bronnen’) en Kathalijne Buitenweg (Tweede Kamerlid GroenLinks). Aan de hand van krantenartikelen en televisiebeelden bespreken we de ins en outs van de beschouwingen, de voorbereiding, de uitkomsten, de emoties, de winnaars en de verliezers. Ook kijken we vooruit naar de betekenis van de uitkomsten voor het komende politieke jaar.

Tijdens de bijeenkomst presenteert Sjaak Koenis tevens de bundel ‘Het hart op de tong; emoties in de politiek’ waarvan hij samen met René Gabriels en Tsjalling Swierstra de redacteur is.

Het Politiek Café staat onder leiding van Marcel Bamberg.

Op de hoogte

Op de hoogte blijven van de debatten, lezingen en colleges die ProDemos organiseert? Dat kan via onze digitale Activiteitenladder, die ongeveer 1x per maand wordt verstuurd. Meld je aan en mis niks!