Huis voor democratie en rechtsstaat

Museumnacht 2018

Zaterdag 6 oktober 2018, 20:00 uur - 24:00 uur

Op zaterdag 6 oktober 2018 is het Museumnacht in Den Haag. ProDemos is aanwezig in de Tweede Kamer en vertelt je daar alles over de werking van de Nederlandse politiek, organiseert een pop-up college en je kunt op de foto met je favoriete lijsttrekker.

Kom langs tijdens Museumnacht

Op zaterdag 6 oktober gaat de Tweede Kamer open tijdens Museumnacht. Gidsen van ProDemos zijn aanwezig om je in de plenaire zaal uit te leggen wie waar zit en hoe alles werkt. Ook hebben een stand waarbij je op de foto kunt met je favoriete partijleider én organiseren we, samen met de Universiteit Leiden, twee pop-up colleges.

Troelstra toespraak pop-up college Museumnacht

 

Pop-up college: De vergissing van Troelstra

Opwinding op het Malieveld!

Den Haag is het politieke hart van het land, ook 100 jaar geleden was dit al zo. In deze tijd van onrust en demonstraties hield sociaaldemocratisch leider Pieter Jelles Troelstra een vlammend pleidooi voor de socialistische revolutie. Op 11 november 1918 in Rotterdam en een dag later in de Tweede Kamer in Den Haag. Al snel kwam de tegenbeweging op 18 november tot een hoogtepunt in een enorme georganiseerde demonstratie op het Haagse Malieveld. Koningin Wilhelmina en prinses Juliana werden door een grote menigte toegejuicht. Het volk leek in grote meerderheid achter de monarchie en de democratie te staan. In ieder geval ontbrak het draagvlak voor een socialistische coup tegen de parlementaire democratie. Troelstra had zich “vergist”.

Het waren belangrijke tijden voor de democratie. Een jaar eerder, in 1917 werd het algemeen mannenkiesrecht ingevoerd. Kort daarop, in 1919, volgde het algemeen vrouwenkiesrecht. Dit college laat je nadenken over wat ‘echte’ democratie is: goede regels maar ook meedoen en overtuiging.

Het pop-up college wordt gegeven door prof. dr. Henk te Velde en vindt plaats om:

  • 20:45 – 21:15 uur
  • 21:30 – 22:00 uur

Ga met een van de 13 partijleiders (of met allemaal!) op de foto

Ga met een van de 13 partijleiders (of met allemaal!) op de foto en test zelf of zo’n blauw stoeltje in de Tweede Kamer een beetje lekker zit. Smaakt naar meer? In de speciale informatiestand van ProDemos kun je meteen informatie krijgen over een uitgebreide rondleiding in de Tweede Kamer, Eerste Kamer en Ridderzaal.

Ga via de bekende roltrap naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer

Neem een kijkje in het hart van de democratie; de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Deze zaal is het werkterrein van de Kamerleden: waar zij in debat gaan, de regering controleren en nieuwe wetten initiëren.

Op de publieke tribune staan gidsen die je alles kunnen vertellen over de zaal en de werkzaamheden.

Praktische informatie

  • Wanneer: zaterdag 6 oktober 2018, 20.00 tot 01.00 uur
  • Waar: Tweede Kamer der Staten-Generaal, Lange Poten 4, Den Haag
  • Toegang: tickets voor de Museumnacht zijn beschikbaar vanaf €16,50 p.p. en zijn verkrijgbaar via de website van de Museumnacht Den Haag