Huis voor democratie en rechtsstaat

Ontdek Fort De Bilt op Open Monumentendag Utrecht

Zaterdag 8 september 2018, 10:00 uur - 17:00 uur

Ontdek de bijzondere en beladen geschiedenis van Fort De Bilt tijdens de Open Monumentendag in Utrecht op zaterdag 8 september.

Kom op zaterdag 8 september naar Fort De Bilt tijdens Open Monumentendag in Utrecht. Ontdek de bijzondere en beladen geschiedenis van dit fort aan de Hollandse Waterlinie met onze GPS-gestuurde app!

Fort De Bilt: een bijzondere en beladen plek

ProDemos beheert sinds 2017 Fort De Bilt, een bijzondere plek in Utrecht met een beladen geschiedenis. Ooit maakte het Fort onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie en in de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als fusilladeplaats, waar 140 verzetsstrijders werden vermoord.

Een nieuw educatief programma koppelt deze beladen geschiedenis aan hedendaagse voorbeelden van onrecht en verzet. Onze democratische rechtsstaat is zeer waardevol, maar ook kwetsbaar. Op Fort De Bilt leren kinderen daarom over het verleden, kijken ze naar hun eigen gedrag in het heden en gaan ze op ontdekkingsreis in de toekomst. Het programma laat kinderen op een toegankelijke en leuke manier kennismaken met en nadenken over democratie en rechtsstaat.

Met ons educatieve programma op Fort De Bilt richten we ons nadrukkelijk op leerlingen uit de regio Utrecht. Fort De Bilt maakt deel uit van hun leefwereld, hun lokale geschiedenis en is een herinnering aan een periode waarin de democratische rechtsstaat aan de kant werd gezet.

Fort De Bilt Monumentendag 2

Ontdek Fort De Bilt op Open Monumentendag

ProDemos organiseert op Fort De Bilt educatieve programma’s voor scholieren. Speciaal voor Open Monumentendag kunnen ook volwassenen een kijkje nemen in de kazerne, de ‘dodenbunker’ en de ‘bloedbaan’.

Ontdek het Fort met onze GPS-gestuurde tablets en leer alles over de bijzondere en beladen geschiedenis van dit Fort aan de Hollandse Waterlinie.

Praktische info

  • Wanneer: zaterdag 8 september 2018, 10.00 – 17.00 uur
  • Waar: Fort De Bilt, Biltsestraatweg 160, Utrecht
  • Toegang: gratis

Tip!

Er is een leuke fietstocht beschikbaar langs alle acht open forten van de Stelling van Utrecht. Meer informatie hierover vind je op de website van de Utrechtse Open Monumentendag.