Huis voor democratie en rechtsstaat

In gesprek met de minister-president – kom naar het Politiek Wijkcafé

Woensdag 7 november 2018, 19:30 uur - 21:30 uur

Schuif op woensdagavond 7 november aan bij een bijzonder Politiek Café in de Haagse Schilderswijk. ProDemos en de Bibliotheek Schilderswijk brengen bewoners in gesprek met minister-president Mark Rutte over samenleven in diversiteit.

Politiek Wijkcafé

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert ProDemos het Politiek Café, met sprekers uit politiek, journalistiek en wetenschap. In het Politiek Wijkcafé brengen we het gesprek naar de bewoners van een wijk waarin het thema van de avond speelt. Dit doen we in samenwerking met maatschappelijke organisaties en bibliotheken. Het Politiek Wijkcafé organiseren we samen met Bibliotheek Schilderswijk.

In gesprek met minister-president Rutte

In het Politiek Wijkcafé met minister-president Rutte delen zowel de bewoners van de Schilderswijk als de premier hun gedachten, ideeën en adviezen over drie verschillende thema’s:

Thema 1 – Dagelijks leven in de Schilderswijk

De avond begint met het dagelijks leven in de Schilderswijk. Een wijk met een grote diversiteit aan bewoners, waar in het verleden spanningen opliepen en mensen elkaar niet altijd goed kennen. De wijk kent echter ook veel talent en mooie initiatieven. Binnen de Schilderswijk zijn veel mensen actief die betrokkenheid met elkaar stimuleren, werken aan veiligheid of aan toekomstperspectieven voor vrouwen en jongeren of hulp bieden aan mensen die het moeilijk hebben.

Sommige inwoners van de Schilderswijk zijn hun leven lang de wijk niet uit geweest. Tegelijk zijn er ook mensen die al hun hele leven in Den Haag wonen, maar nog nooit in de Schilderswijk zijn geweest. Hoe denkt de minister-president over integratie en de betrokkenheid van mensen met elkaar, zowel binnen als buiten de wijk, en hoe werken hij en zijn kabinet aan deze vraagstukken? Hoe zet de premier zich in als bruggenbouwer?

Thema 2 – Kansen voor jongeren

Het tweede thema tijdens het Politiek Wijkcafé is  het benutten van kansen voor jongeren. Ondanks hun goede opleiding vinden veel jongeren uit de Schilderswijk maar moeilijk een stageplek en ervaren veel van hen discriminatie bij het vinden van werk.

Discriminatie is bij wet verboden, maar komt nog veelvuldig voor en uit zich vaak op subtiele wijze. Hoe denkt de minister-president dat we dit kunnen stoppen en de kansen van alle jongeren, ongeacht hun achtergrond, kunnen vergroten? Wat kan het kabinet doen tegen arbeidsmarktdiscriminatie? Welke andere partijen hebben hier een rol in? En hoe krijgen we deze partijen hiervoor in beweging?

Ook willen we het met de minister-president hebben over het omgaan met tegenslagen. De tegenslagen die op je pad komen, kunnen heel bepalend zijn voor je carrière en je ontwikkeling als persoon. Welke tegenslagen kwam de minister-president zelf tegen gedurende zijn carrière op de arbeidsmarkt en in de politiek? Wat waren voor hem manieren om daarmee om te gaan?

Thema 3 – Inspirerend leiderschap

Inspirerend leiderschap is het derde thema van het Politiek Wijkcafé. Mensen spiegelen zich graag aan iemand uit de eigen kring die ‘het gemaakt heeft.’ Rolmodellen zijn belangrijk om jongeren te stimuleren hun dromen waar te maken. In dit gedeelte horen we van enkele rolmodellen uit de Schilderswijk, die elk vanuit hun eigen visie op leiderschap opereren. Van de minister-president willen we vervolgens weten hoe hij leiding geeft en hoe hij mensen wil inspireren. Welke rolmodellen heeft hij zelf en hoe gaat hij om met zijn eigen voorbeeldfunctie? Welke tips geeft hij ons tot slot mee ter inspiratie?

 

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 7 november, 19.30 – 21.30 uur
  • Waar: Bibliotheek Schilderswijk, Koningstraat 439, Den Haag
  • Toegang: aanmelden is helaas niet meer mogelijk