Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Café: De Miljoenennota – wie snapt er iets van?

Tip
Dinsdag 12 november 2019, 20:00 uur - 21:30 uur

De Miljoenennota van ons allemaal?

Op de site van de Rijksoverheid staat het zo leuk: ‘Overheidsfinanciën: van ons allemaal – voor ons allemaal’. Daar kun je lezen hoeveel miljarden het Rijk aan inkomsten heeft en hoeveel uitgaven ertegenover staan. Maar hoe komt de Rijksbegroting tot stand en waarom maakt de regering bepaalde keuzes? Wie hebben er invloed op de Miljoenennota en waar ligt de macht?

Kijkje in de keuken

In ons Politiek Café op dinsdagavond 12 november geven we je een kijkje in de keuken van de rijksfinanciën. Hoe komt de begroting precies tot stand en met wie moet de minister van Financiën onderhandelen binnen de regering en in het parlement om voldoende draagvlak te krijgen? Voor 2020 zijn er extra uitgaven begroot op het gebied van woningbouw, jeugdzorg, migratie, rechtspraak en defensie. Hoe is dat tot stand gekomen? Wat is de invloed van organisaties uit het maatschappelijk middenveld, die lobbyen voor hun punten en hoe verloopt dat proces? Welke afwegingen worden gemaakt en wie heeft hierin het laatste woord?

Investeringsfonds

Na jaren van aflossen op het begrotingstekort koos Rutte III dit jaar ineens voor meer investeringen en uitgaven, zoals een ‘investeringsfonds’. Waar komt deze koerswijziging vandaan? En wat kunnen we verwachten van dit investeringsfonds?

Eigen portemonnee

Ook niet onbelangrijk: hoe gaat het met onze eigen portemonnee? Op Prinsjesdag werd gesteld dat iedereen er gemiddeld 2% op vooruit gaat. Hoe worden die berekeningen gemaakt en hoe accuraat zijn ze?

In ons Politiek Café van 12 november nemen onze sprekers jou mee achter de schermen van het grote geld.

Sprekers:

We nemen de Rijksfinanciën onder de loep met econoom en bestuurskundige Laura van Geest. Zij is momenteel directeur van het Centraal Planbureau en per 1 februari 2020 bestuursvoorzitter bij de Autoriteit Financiële Markten. Ook Tweede Kamerlid van D66 Joost Sneller is onderdeel van het panel. Moderator van de avond is Victor Vlam.

 

Praktische Informatie:

  • Wanneer: dinsdag 12 november, 20:00 – 21:30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem is verplicht

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.