Huis voor democratie en rechtsstaat

Microtargeting en verkiezingen: wat doet het met jou en de democratie?

Donderdag 4 april 2019, 16:30 uur - 18:00 uur
Microtargeting

Politieke microtargeting

In maart kiezen wij de Provinciale Staten en in mei stemmen wij voor het Europees Parlement. In de campagnes maken politieke partijen steeds meer gebruik van politieke microtargeting. Dat betekent dat politieke partijen kiezers op basis van informatie over hun persoonlijke eigenschappen en gedrag een op maat gemaakte advertentie tonen. En hoe persoonlijker, hoe beter de boodschap binnenkomt, is de gedacht.

Maar hoe wenselijk is die nieuwe manier van campagnevoeren? Wat zijn gevolgen, bijvoorbeeld voor onze privacy? Beïnvloedt microtargeting de kwaliteit van het publieke debat? En wat betekent het voor partijen die minder geld hebben om te investeren in de technieken die komen kijken bij microtargeting?

Discussiemiddag

De Universiteit van Amsterdam en ProDemos organiseren, als onderdeel van het VSNU Digitale Samenleving initiatief, op donderdag 4 april om 16.30 uur een discussiemiddag bij ProDemos in Den Haag. Na een inleiding over de wetenschap achter microtargeting discussiëren we over kansen en bedreigingen die microtargeting met zich meebrengt voor de democratische samenleving.

Sprekers

  • Edo Haveman, Hoofd public policy van Facebook Nederland
  • Tom van der Meer, Hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de staatscommissie parlementair stelsel
  • Marc Oosterhout, merkstrateeg en oprichter van reclamebureau N=5
  • Tom Dobber, promovendus op het gebied van politieke microtargeting bij de Universiteit van Amsterdam

De moderator is Claes de Vreese, hoogleraar Politieke Communicatie (UvA).

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 4 april, 16.30 – 18.00 uur
Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem is verplicht