Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Café – Grenzen aan integratie

Dinsdag 23 oktober 2018, 20:00 uur - 21:30 uur

Foto: Kees van de Veen/ HH

Op dinsdag 23 oktober praten we in het Politiek Café met Paul Scheffer , Tamar de Waal en Stephan van Baarle over het Nederlandse integratiebeleid. Wanneer is iemand voldoende geïntegreerd? Wie bepaalt dat? En wanneer mogen nieuwkomers zelf eisen stellen aan hun nieuwe thuis?

Van immigratie naar integratie

De recente vluchtelingencrisis heeft gezorgd voor een groot aantal nieuwkomers in Europa. Dit heeft geleid tot veel onrust en ophef, zowel in de politiek als de maatschappij op Europees, nationaal en lokaal niveau. In Nederland staan de bed, bad, brood-discussie en de verhalen over protesten tegen de komst van asielzoekers nog vers in het geheugen. Maar wie mag blijven en een veilig heenkomen heeft gevonden in Nederland, is er nog niet. Na immigratie volgt integratie en ook daarover lopen de meningen flink uiteen.

Welk integratiebeleid?

Nederland kent een lange geschiedenis van immigratie. Samenleven met allerlei mensen met verschillende migratieachtergronden is daarom niet iets nieuws. Maar betekent dit ook dat we een succesvolle integratie kennen? Of is de integratie ‘mislukt’, zoals VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff stelt en moet de overheid hardhandiger gaan optreden tegen nieuwkomers die niet voldoende geïntegreerd zijn? Maar wanneer is iemand ‘voldoende geïntegreerd’? Wie bepaalt dat? Wiens schuld is het als integratie ‘niet lukt’?

In het Politiek Café kijken we naar het recente integratiebeleid in Nederland. Welke verantwoordelijkheid draagt het parlement wellicht zelf voor eventuele mislukte integratie? Welk beleid werkt averechts en hoe vaak moet je dat aanpassen? Wat mag je als politiek en samenleving verwachten van nieuwe Nederlanders? Wanneer is een nieuwe Nederlander niet meer ‘nieuw’? En wanneer mogen nieuwkomers zelf eisen stellen aan hun nieuwe samenleving?

Over grenzen leren praten

In het Politiek Café van oktober bespreken we met publicist en hoogleraar Paul Scheffer hoe open we onze samenleving in de toekomst willen vormgeven. “Als we onze vrijheid willen behouden, moeten we grenzen stellen,” aldus Scheffer in een interview met Trouw. Scheffer redeneert dat we ons in een wereld zonder grenzen niet geborgen voelen. Dit creëert gevoelens van onmacht en onveiligheid. Als er niks aan deze gevoelens wordt gedaan, keert zich dit vervolgens tegen onze vrijheid, aldus Scheffer.

Sprekers

Stephan van Baarle is fractievoorzitter van DENK in de Rotterdamse gemeenteraad. Hiervoor was hij werkzaam als beleidsmedewerker van de partij in de Tweede Kamer. Van Baarle heeft sociologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Paul Scheffer is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Tilburg. Daarnaast is hij publicist en schrijft hij sinds 1990 voor het NRC Handelsblad. In 2000 schreef Scheffer de beschouwing ‘Het multiculturele drama’ waarin hij benadrukte hoe ‘wij’ en ‘zij’ langs elkaar hebben geleefd. Dit resulteerde in veel ophef en een meerdaags debat in het parlement. Scheffers ideeën werden uiteindelijk uitgewerkt in het boek  ‘Het land van aankomst’ dat ook verfilmd werd. In zijn meest recent gepubliceerde boek, ‘De vorm van vrijheid’, uitgekomen in september dit jaar, stelt Scheffer dat een open samenleving niet werkt als er geen grenzen gesteld worden.

Tamar de Waal is filosoof op het gebied van recht en politiek, journalist voor onder andere De Correspondent en nrc.next, en doceert aan de Erasmus School of Law. Ze is gespecialiseerd in inburgering en promoveerde op hoe inburgering verloopt in verschillende landen in de Europese Unie. Op De Correspondent is een overzicht (€) van haar artikelen over inburgering in Nederland te vinden.

Het Politiek Café staat onder leiding van Marcel Bamberg.

 

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 23 oktober 2018, 20.00 – 21.30 uur
  • Waar: Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

 

Democratie in Debat

Logo Democratie in DebatHet Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.