Huis voor democratie en rechtsstaat

Het Kamergesprek aflevering 3: Orde in de Tweede Kamer

Vrijdag 25 maart 2022

DEN HAAG - In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd met voorzitter Vera Bergkamp en commissievoorzitter Kees van der Staaij over omgangsvormen in de Tweede Kamer. Onder meer in relatie tot het reglement van orde, fatsoensnormen en de mogelijkheid tot ingrijpen door de voorzitter. Op de foto links Pieter Omtzigt. ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

Doe eens normaal man!’ en ‘Er komen tribunalen!’. Het gaat er soms onstuimig aan toe in het parlement. Daarom debatteerde de Tweede Kamer op 9 maart over parlementaire omgangsvormen.

Redenen genoeg voor een nieuwe aflevering van het programma Het Kamergesprek: parlementaire debatten uitgelegd. Want wat zijn de omgangsregels tijdens debatten in de Tweede Kamer en hoe worden deze gehandhaafd? Waarom is het zo belangrijk dat vergaderingen waardig verlopen? Wat werd er besproken in het debat over parlementaire omgangsvormen? En wat heb jij hieraan als burger?

In Het Kamergesprek van vrijdag 25 maart besprak Kemal Rijken samen met panelleden John BijlKeklic YücelShashi Roopram en Huub Bellemakers omgangsvormen in de Tweede Kamer en het debat hierover. Ook keken we recente én historische fragmenten uit het parlement terug.

Bekijk de aflevering hieronder terug.

Het Kamergesprek

Parlementaire debatten doen ertoe en hebben impact op iedereen, maar wat wordt er nou echt besproken en waarom? En bovenal: wat heb jij als burger aan weer zo’n urenlang Kamerdebat? Samen met een wisselend panel van deskundigen pluist presentator Kemal Rijken deze en andere vragen uit in Het Kamergesprek: parlementaire debatten uitgelegd, de politieke talkshow om het parlementaire debat beter te begrijpen. Het programma op een donderdag of vrijdag na een belangrijk debat online te zien op YouTube en bij verschillende (regionale) omroepen.

Meer informatie en het terugkijken van eerdere afleveringen kan via deze pagina.