Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Café met minister Kaag: Nederland als handelsland

Dinsdag 14 mei 2019, 20:00 uur - 21:30 uur
Handelsland

Let op! Dit Politiek Café is uitverkocht!

Kom op dinsdag 14 mei naar het Politiek Café met minister Sigrid Kaag en praat mee over de positie van Nederland als handelsland en voorvechter van mensenrechten.

Koopman versus dominee

Hoe kan Nederland een succesvol handelsland zijn en tegelijk de mensenrechten en werkomstandigheden in de wereld verbeteren? Deze vraag staat centraal in het Politiek Café van dinsdag 14 mei, waarin niemand minder dan minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te gast is.

Voor minister Kaag vormen mensenrechten een speerpunt van haar beleid. Ook is Nederland onder haar leiding een campagne begonnen om in de periode 2020-2022 weer lid te worden van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Nederland was daarvan eerder lid tussen 2015 en 2017. In haar lanceringstoespraak zei Kaag: “Respect voor mensenrechten is een belangrijke vereiste voor stabiliteit, groei, handel en welzijn.”

Op de website van de rijksoverheid staat dat ‘samenhang tussen handels- en ontwikkelingsbeleid’ de kern van het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsbeleid is. Maar hoe bepaal je wanneer je een land steunt met ontwikkelingssamenwerking? Welke invloed heeft de (politieke) situatie in dat land daarop? Wanneer staan handelsbelangen voorop en wanneer de mensenrechtensituatie? Zijn we meer koopman of dominee?

Persoonlijk leiderschap

In het Politiek Café proberen we antwoord te vinden op de vraag welke keuzes Nederland wil en kan maken om enerzijds de mensenrechtensituatie wereldwijd te verbeteren en om anderzijds onze handelspositie te versterken. Hoe kan het persoonlijk leiderschap van de bewindspersoon ervoor zorgen dat een thema als mensenrechten op de agenda komt te staan tijdens onderhandelingen over handel? En hoe werkt dat in Europees verband, want veel handelsakkoorden worden vanuit de Europese Unie gesloten?

Andere organisaties

Behalve de overheid werken ook veel Nederlandse organisaties op het gebied van voedselveiligheid, mensenrechten en duurzame ontwikkeling in landen waar de situatie niet stabiel is, of waar vrijheden met voeten getreden worden. Hoe wegen deze organisaties hun inzet af? En in hoeverre is dit in lijn met de overheid?

Over deze vragen praten we in het Politiek Café van mei.

Sprekers

  • Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
  • Peter d’Angremond, directeur van Max Havelaar Nederland
  • Tessa Ruijgrok, vice-voorzitter van Jong Management, is deze avond columnist

Moderator van de avond is Iftin Abokor.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 14 mei 2019, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: dit Politiek Café is uitverkocht. Wil je op de reservelijst? Mail dan naar aanmelden@prodemos.nl met je contactgegevens (volledige naam en telefoonnummer) en met hoeveel personen je zou willen komen. Je krijgt dan bericht als er tickets beschikbaar komen.

Logo Democratie in Debat

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.